BIH

U posjeti evakuiranim porodicama iz Nebočaja: Želimo se što prije vratiti u naše domove

Civilna zaštita u saradnji sa Zavodom za izgradnju KS dogovorila sanaciju klizišta

Autor:E. M.

1.2.2015

U odnosu na jučerašnji dan nema značajnijih pomjeranja tla u vogošćanskom naselju Nebočaj iz kojeg su sinoć evakuirane porodice iz četiri stambena obejkta. Međutim, svaka kap kiše i topljenje snijega dodatno opterećuju padinu pri čemu može doći do neželjenih posljedica.

Kako nam je kazao Fetah Kadrić, rukovodilac Službe Civilne zaštite općine Vogošća, u saradnji sa Zavodom za izgradnju Kantona Sarajevo, dogovorili su sanacija ovog klizišta kojoj će pristupiti kada im to vremenski uslovi budu dozvoljavali.

- Da nebi došlo do ugrožavanja sigurnosti građana, iz preventivnih razloga, preduzeli smo mjere evakuacije i izmjestili ljude iz ugroženih objekata. Njih trinaest, koliko je sinoć zatečeno na lokalitetu, privremeno je smješteno u Dom Crvenog križa Kantona Sarajevo u Vogošći. Tu će, do daljnjeg,  biti zbrinuti dok se ne steknu uslovi za njihov povratak u njihove domove - dodao je Kadrić.

Ekipe "Avaza" posjetile su evakuirane porodice u  Domu Crvenog križa KS.

- Ne želimo da se ovo ikome desi što se nama desilo. Uhvatio nas je strah koji je, djelimično, ublažen intervencijom Službe Civilne zaštite općine Vogošća koja nas je izmjestila iz naše kuće. Petero nas je. Niko ne radi. Sa nama je i majka koja ima 75 godina i slabog je zdravstvenog stanja. Uzdam se u dobre ljude te se nadamo da nećemo ostati na ulici - kazao nam je Fadil Begešt kojem po drugi put pucaju zidovi kuće.

fadil-begest

Foto: E. Muračević (Fadil Begešt)

Jedanaestogodišnji član porodice Begešt nam je kazao da nije mogao cijelu noć spavati kada je vidio da se iznad kuće njegove tetke obrušila zemlja.

- Ne znam šta će biti sa nama. Volio bih da se što  prije vratim svojoj kući - dodaje on.

U Domu Crvenog križa KS smještena je i porodica Sadiki sa bebom od dva mjeseca i još troje djece. U Nebočaju im je uništena kuća, ali, kako su nam kazali, više nisu u strahu da će ih zemlja zatrpati zahvaljujući dobrim ljudima iz Civilne zaštite općine Vogošća i Crveog križa KS.

-  Nezaposlen sam. Jedno dijete od godinu i pol dana moram uskoro odvesti na operaciju.Pokretanje klizišta je dodatno otežalo moj život. Međutim, znam da je teška situacija u  cijeloj zemlji. Vjerujem u dobre ljude i to da će s vrlo brzo stvoriti uslovi da se  vratimo u  svoj dom - kazao je Šamija Sadiki.

Sedamdesetpetogodišnjoj Nazući Begešt je bilo naročito teško napustiti kuću.

- Nisam dobrog zdravlja pa mi sva ova zabrinutost dodatno utječe na zdravlje. Sreća da ima dobrih ljudi koji hoće da pomognu i koji nas nisu ostavili da strahujmo u svojim kućama - naglasila je ona.

Hamit Begšt, inače predsjednik Udruženja Roma "Moj svijet", morao je napustiti svoj dom, kako kaže, taman što je uspio napraviti sebi krov nad glavom. I on se našao u situaciji da je morao napustiti svoj  stmbeni objekat.

hamit-begest

Foto: E. Muračević (Hamit Begešt)

- Takav je život. Nikad ne znaš šta te može snaći. Uzdam se u dobre ljude koji će nam pomoći da se klizište što prije sanira -rekao nam je Hamit.