GLOBUS

Otvorena prva džamija za žene u Los Angelesu: Putovale i po pet sati da stignu na džumu

Molitve uz vodstvo ženskog imama

Autor:Dž. Č.

1.2.2015

Prva džamija za žene, koja može primiti više od 150 žena na molitvu uz vodstvo ženskog imama, otvorena je danas u Americi u centru Los Angelesa.

Veliki broj žena, koje su nezadovoljne standardima u tradicionalnim džamijama, putovale su i više od pet sati kako bi stigle na molitvu u Los Angeles. Kako kažu, u tradicionalnim džamijama mole se odvojeno od muškaraca gdje se dešava da često ne čuju imama zbog udaljenosti od zvučnika, te im smeta što ponekad budu isključene iz molitve i namaza.

- Smatram da je veoma važno za sve muslimanke u Americi, a naročito mlađe generacije, da mogu petkom otići na džumu i slušati ženskog imama, za razliku od tradicionalne džume koja je u vodstvu muškog imama - kazala je Hina Warsi koja je doputovala avionom iz Las Vegasa u Los Angeles na džumu u prvu džamiju za žene.

Hasna Maznavi, u saradnji sa Sannom Muttalib, došla je do ideje otvorenja džamije koja će služiti samo ženama. Kako kaže, želi da svaka žena doživi iskustvo učenja Kurana od ženskog vođe u džamiji. Prema riječima suosnivača prve ženske džamije u Los Angelesu, ova džamija nije ni sunitiska ni šiitska i zauzima “sredinu” u politici.

- Samo smo željeli da žene imaju sigurno mjesto gdje mogu doći i slušati molitvu od strane ženskog imama. Govornik i vođa tradicionalnih džamija je uvijek muškarac, a još mu je pri tome teško pristupiti zbog neskladne građe većine tih džamija. Ova džamija pruža ženama povezivanje sa imamom što nisu mogle do sada doživjeti u drugim okruženjima - kazala je Maznavi za agenciju Reuters.

Džume u ovoj džamiji će se za sad odvijati jednom mjesečno,  a osnivači se nadaju da će se molitva moći održavati svakog petka u skorijoj budućnosti.