BIH

Sava u porastu od Jasenovca do Orašja

Na snazi pripremno stanje za obranu od poplava

N. Tr.

1.2.2015

Rijeka Sava je u svom srednjem i donjem toku kroz RH i našu zemlju u posljednja 24 sata u stalnom porastu. Prema informacijama Hrvatskih voda vodostaj Save na mjernom mjestu kod Jasenovca od subote u 17 sati pa do danas u isto vrijeme porastao je za 78 centimetara. Na tom području je na snazi pripremno stanje za obranu od poplava,a ukoliko bi se dogodilo da vodostaj naraste u narednim satima za oko 50 centimetara uvest će se redovne mjere za obranu od poplava. Od kako se u petak pogoršalo vrijeme vodostaj Save kod Jasenovca je od 21 sat tog dana pa do danas porastao za 139 centimetara!

Slično je i na drugim mjernim stanicama. Vodostaj te rijeke kod Bosanske Gradiške u protekla 24 sata porastao je za 58 centimetara i trenutno iznosi 543 centimetra,kod Bosanskog Broda je porastao za 61 centimetar i trenutno je 544 centimetra dok je vodostaj Save kod Bosanskog Šamca u nedjelju u 17 sati iznosio 411 centimetra i veći je za 62 centimetra.

Prema službenim mjerenjima Hrvatskih voda Sava je u porastu i kod Županje (RH) naspram Orašja. Trenutni vodostaj je 645 centimetara i za 55 centimetara je veći u odnosu na mjerenje u subotu u 17 sati.

Što se tiče vodostaja Save na mjernom mjestu Grebnice u općini Domaljevac-Šamac prema informacijama iz Agencije za vodno područje rijeke Save on je danas,prema posljednjim mjerenjima, u 17 sati iznosio 691 centimetar.

U svim spomenutim mjestima u kojima se mjeri razina vodostaja rijeke Save s hrvatske strane na snazi je pripremno stanje za obranu od poplava osim na području Stare Gradiške naspram Bosanske Gradiške gdje vodostaj rijeke još nije dosegao nivo da bi na snagu stupilo pripremno stanje za obranu od poplava.