GLOBUS

U eksploziji u autobusu u Damasku poginulo šest osoba

Prevozio libanske šiitske hodočasnike

Autor:Fena

1.2.2015

Najmanje šest osoba je poginulo danas u eksploziji koja je raznijela autobus koji je prevozio libanske šiitske hodočasnike u Damask, saopćili su Reutersovi svjedoci i lokalni mediji.

Društvena mreža povezana s Nusta Frontom, tvrdolinijaškom sunitskom grupom bliskoj al-Qaidi, navodi se da ta grupa stoji iza, kako ga naziva, samoubilačkog  napada na autobus u blizini pijace u prijestolnici. 

Vozilo je imalo libanske registracijske tablice a sirijske službe sigurnosti okružile su regiju u blizini pijace Hamidiyeh, saopćio je Reutersov svjedok. Spasilački radnici preobijali su se kroz olupinu i čistili su lokve krvi s asfalta. 

Sirijska državna novinska agencija Sana javila je da je u "terorističkom napadu" ubijeno četvero i ranjeno 19 ljudi. Tokom dana je premijer Wael al-Halqi poručio parlamentu da Sirija namjerava "protjerati sve teroriste" u 2015. 

Autobus je prevozio hodočasnike u blizini hrama Sayyida Ruqayya, javila je TV stanica u vlasništvu libanskog šiitskog pokreta Hezbollah. 

Hezbollah je poslao hiljade boraca da podržavaju sirijske vladine snage u borbi protiv pobune koja je privukla borce iz brojnih zemalja s Bliskog istoka i povećala je sektaške napetosti.