OSTALI SPORTOVI

Poljska bolja od Španije nakon produžetaka za treće mjesto na SP u Kataru

Domaćini narednog Evropskog prvenstva pobijedili rezultatom 29:28

Autor:A. Vr.

1.2.2015

U borbi za bronzanu medalju na Svjetskom prvenstvu rukometna reprezentacija Poljske pobijedila je selekciju Španije sa 29:28, i to nakon produžetaka, što je svakako velika stvar za domaćina narednog Evropskog prvenstva.

Meč je bolje počeo za Poljake, sjajno otvaranje je to bilo, 3:0 su vodili izabranici Michaela Biglera do osme minute, golovima Daszeka, Wisnievskog i Syprzaka, kada Španci tek prvi put pogađaju za 3:1, a pogodio je Rocas.

Minutu kasnije je bilo 5:1 za Poljsku, a u 16. minuti Španci dolaze na "-2", bilo je 7:5. Garcia Robledo je Špance u 19. minuti doveo na gol zaostatka kada je pogodio za 8:7, ali je Syprzak expresno pogodio za 9:7.

U prvim minutama nastavka Španija je preko Julen Aguinagaldea stigla do svog prvog vodstva (14:13).  Sedam minuta prije kraja Rivera je promašio čistu situaciju kod rezultata 22:20 za Španiju, a Poljaci su imali priliku sa stignu na minimalni zaostatak, ali je blok Španije u drugom poluvremenu čini čuda.

Španija je vratila presnot na dva gola (23:21) preko Raúl Entrerríosa, a potom je Szyba zbog nepropisne izmjene zaradio isključenje na dvije minute.

Krajewski pogađa sa krila u trenutku kada je njegova reprezentacija na terenu imala igrača manje, ali dva gola prednosti Španiji sa sedam metara vraća Tomas. Samo što je vratio na teren nakon suspenzije Szyba je pogodio za 24:23.

Pola minute prije kraja Španija je imala posjed lopte, a prečka Jorgea Maquedae dala je šansu Szybi da osmim golom na meču Poljacima, gotov sa zvukom sirene, donese produžetke (24:24).

Michal Daszek u kontri donosi vodstvo Poljacima, a Szaml brani udarac Garcije. Sudije lopte vraćaju Španiji, a Garcia odlično asistira Aguinagaldeu. Kamil Syprzak pogađa za 26:25, dok na suprotnoj strani Rivera pogađa sa penala kojeg je izborio Entrerios.

Perez de Vragas brani udarac Szybe, ali loptu su ponovo pokupili poljski rukometaši na 13 sekundi prije kraja prvog produžetka. Kvalitetan udarac Poljaka je izostao je u finišu prvog produžetka, pa se i u drugi produžetak ušlo sa neriješenim rezultatom.

Szaml brani prvi udarac udarac Španaca u drugom produžetku, zaustavio je Raúla Entrerríosa, a Michal Jurecki golom za vodstvo nagradio njegovu odbranu. Garcia pogađa sa 10 metara za novo poravnanje 27:27 na dvije i pol minute prije kraja. Nakon dva brza gola na semaforu je stajalo 28:28, ali je Kamil Syprzak novu prednost (29:28) Poljacima donio svojim šestim golom na meču.

Špancima je do kraja ostalo dvije sekunde da izbore sedmerce, ali je šut Garcije završio u bloku Poljske, pa se Syprzakov gol ispostavio kao pobjednički.