BIH

Boys: Građani se ne smiju miriti sa situacijom

RAZGOVOR Bivšeg člana ICMP-a nagradila kraljica Elizabeta II

A. DUČIĆ

1.2.2015

Dugogodišnji direktor operacija Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) u BiH Adam Bojs (Boys), nakon što se našao na počasnoj listi Velike Britanije kao dobitnik posebnog priznanja (OBE) koje dodjeljuje britanska kraljica Elizabeta II, u razgovoru za "Avaz" kaže da ta nagrada mnogo govori o interesu koji Velika Britanija pokazuje prema našoj državi.

kraljica-elizabeta6

Kraljica Elizabeta II: Posebna priznanja

Tražiti rješenja

Navodi da je izuzetno ponosan i počašćen zbog priznanja, koje mu dodijeljeno zbog velikog doprinosa u traganju za nestalima, ali istovremeno naglašava posvećenost britanskih vlasti radu ICMP-a, odnosno procesu traganja za nestalima. O tome, kaže, najbolje govori i nedavno imenovanje člana Britanskog parlamenta Alistara Barta (Alistair Burt) za člana ICMP-a u BiH.

Bojs je više od dvije decenije svog života posvetio radu u BiH, a od januara ove godine preuzeo je visoku poziciju na Institutu za demokratiju i izbornu pomoć u Štokholmu. Suviše je, kaže, lako govoriti o negativnom razvoju BiH u posljednjih 20 godina, tako da to ne želi činiti.

- Još sam optimističan da BiH može doživjeti napredak, ali samo ako se građani ove države prestanu miriti s postojećom situacijom i smatrati je normalnom! Ljudi u BiH moraju tražiti više. Ne treba ići dalje od ogromnih problema koje imate, naprimjer, u zdravstvenom ili obrazovnom sektoru. Samo u ove dvije oblasti građani trebaju i moraju tražiti rješenja od vlasti - kaže Bojs za naš list.

Govoreći o traganju za nestalim osobama, ističe da, uprkos činjenici da je uz pomoć ogromnog zalaganja ICMP-a u protekle dvije decenije pronađeno 23.000 od procijenjeno 30.000 nestalih osoba, vlasti BiH moraju pokazati više angažmana u ovoj oblasti. To se, kaže, mora desiti dok god i posljednja porodica bude tragala za tijelima svojih najmilijih.

Vladavina prava

 - Za ICMP vrijedi princip da su vlasti odgovorne za traganje za svakom od nestalih osoba, i to u skladu s najvišim standardima vladavine prava. Ovo je moralna, ali i legalna obaveza svih država - kazao je Bojs.

Vjeruje da će ICMP još dugo imati svoju ulogu u okviru Rezolucije o nestalim osobama u BiH i regiji.

Bio službenik OHR-a  

Adam Bojs 1995. i 1996. godine obavljao je funkciju šefa finansija pri misiji Ujedinjenog Kraljevstva na Međunarodnoj konferenciji o bivšoj Jugoslaviji. Od 1996. do 2000. bio je šef administracije, a potom i direktor Odjeljenja za finansijski menadžment Ureda visokog predstavnika u BiH, a od 2000. pa sve do prošle jeseni bio je direktor operacija u ICMP-u.

Također, bio je ozbiljno povrijeđen u automobilskoj nesreći prilikom dostavljanja humanitarne pomoći BiH 1994. godine.