BIH

Branimir Glavaš na putu prema Hrvatskoj

Nakon višegodišnjeg izbivanja

Autor:M. Sm.

1.2.2015

Nakon što je više od pet godina proveo u BiH u zatvoru iz kojeg je, u Mostaru, nedavno pušten na osnovu odluke Ustavnog suda Republike Hrvatske o ukidanju pravomoćne presude za ratni zločin u slučajevima "garaža" i "selotejp", Branimir Glavaš je oko 13 sati napustio svoju kuću u Drinovcima kod Gruda i zaputio se prema Osijeku.

Glavaš kojem će večeras u znak dobrodošlice biti priređen koncert danas je uoči polaska u Hrvatsku novinarima kazao kako je "sretan što se konačno vraća u domovinu nakon višegodišnjeg izbivanja i odsluživanja zatvorske kazne".

Kazao je i kako ga od povratka nisu pokolebale najave Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu da mu se ponovo odredi pritvor te da je takav potez i očekivao.

Naglasio je kako se nada da će odluka Suda biti donesena u njegovu korist te da je u cijeloj priči optimističan budući da, kako je pojasnio, s hrvatskim pritvorom i zatvorom u BiH ima ukupno pet godina, dva mjeseca i dva dana pritvora, dok zakon, ustvrdio je, onemogućava duži pritvor od četiri godine u slučaju prvostepene presude.

 - U svakom slučaju moj povratak znači nastavak pravne bitke nakon što je ukinuta drugostupanjska presuda u pravcu dokazivanje moje vlastite nevinosti i čistoće Domovinskog rata - rekao je Glavaš.