BIH

Napustiti parlament RS tokom usvajanja Zakona o javnom redu i miru

Stevandić i Stanić u ime SDS-a danas u Banjoj Luci poručili

V. S.

1.2.2015

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (NS RS) Nenad Stevandić i zamjenik šefa poslaničkog Kluba Srpske demokratske stranke (SDS) Miladin Stanić, danas su na redovnoj konferenciji za novinare u Banjoj Luci poručili da ukoliko dođe do usvajanja Zakona o javnom redu i miru, poslanici ove stranke najvjerovatnije neće prisustvovati tome.

Detaljna analiza

Ovakav Prijedlog Zakona, napomenuli su “rezultat je pogrešnog koncepta i skrivenog straha od kritičkog odnosa javnosti prema vlasti”.

- Nakon detaljne analize, ustanovili smo da, pored toga što stavljanje ovog Prijedloga zakona na dnevni red parlamenta krši Poslovnik, jer je prošlo više od šest mjeseci od Nacrta, već i ograničava ljudske slobode i treba biti povučen iz procedure. U izradu novog trebali bi se uključiti i novinari, te oni koji se bave pitanjem ljudskih prava i sloboda, sudije Ustavnog suda... Ukoliko Vlada RS to ne čuje, pozvaćemo i ostale kolege da ne prisustvujemo usvajanju dokumenta i na taj način demokratski izvršimo pritisak.- naglasio je potpredsjednik NS RS Nenad Stevandić.

Drakonski i diktatorski

Pitanje širenja terorizma, mržnje i poziva na nasilje, već je regulisano, kako je naveo, Krivičnim zakonom RS.

- Očito je da vlast nije u stanju da se nosi s nagomilanim problemima na demokratski i pragmatičan način, već nalazi niz promašenih drakonskih i diktatorskih zakona, koje ćemo nastojati oboriti - napomenuo je zamjenik šefa poslaničkog Kluba SDS-a  Miladin Stanić.

On je precizirao, da je pored Zakona o javnom redu i miru RS, riječ i o kompletnoj agrarnoj politici u kojoj se, “vrata otvaraju uvoznicima, a ne izvoznicima vina”, ugrožava domaća poljoprivreda, te predviđaju i nova zaduženja na dionici Prnjavor- Doboj.


Politička odgovornost


Odgovarajući na pitanje, da li je predsjednik RS i SNSD Milorad Dodik Izjavu Predsjedništva BiH na koncu potpisao od straha da će uslijediti sankcije, među kojima je i zamrzavanje imovine, Stevandić je rekao da je SDS protiv sankcija građanima i institucijama, ali da “svaki političar pojedinačno može biti odgovoran, ako je kriv, a njima je svejedno da li je to u Banjoj Luci ili Briselu.”