BIH

Papa Ivan Pavao II u posjeti Sarajevu 1997. godine: Srušite zidove nerazumijevanja!

Dolazak pape je davalo novi tračak nade za ratom napaćenu i razrušenu zemlju

Dž. Č.

1.2.2015

Nakon što je Papa Franjo danas objavio da će 6. juna posjetiti Sarajevo kako bi propovijedao mir i međureligijski dijalog, prisjetili smo se posjete Pape Ivana Pavla II od prije 18 godina.

Naime, Papa Ivan Pavao II (Ioannes Paulus PP. II) 12. i 13 aprila 1997. godine bio je u posjeti Sarajevu. Dolazak pape je davalo novi tračak nade za ratom napaćenu i razrušenu zemlju. Po izlasku iz aviona, poljubivši bosanskohercegovačku zemlju, Papa je blagoslovio sve njene ljude.

- Mnogobrojni su tada doživjeli da Papa razumije njihovu patnju - kazao je jednom prilikom vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, koji se često prisjeća tadašnje temeljne Papine poruke Sarajevu koja je glasila: "Srušite zidove nerazumijevanja".

Dan poslije toga, pred 50.000 prisutnih građana na stadionu Koševo papa je predvodio svečano euharistijsko slavlje. Pozvao je na mir, praštanje i pomirenje, dodavši kako je bitna pretpostavka pomirenja istina i pravda.

Iako je Ivan Pavao II još 1994. godine želio doći u Sarajevo i iako su pripreme za njegov dolazak bile gotovo završene, ta se posjeta nije mogao ostvariti budući da nitko nije mogao garantovati sigurnost Papi i hodočasnicima. Papa Ivan Pavao II je dva puta posjetio BiH, a o njoj je govorio čak 263 puta. Govorio je kako je Sarajevo doživio kao grad koji može biti simbol suživota, tolerancije i gradnje zajedničke budućnosti.

Papa Ivan Pavle II u Banjoj Luci

Druga posjeta pape Ivana Pavla II Bosni i Hercegovini bila je 22. juna 2003. godine kada je posjetio Banju Luku. I tom prilikom je pozvao na pomirenje, mir i afirmaciju čovjeka u BiH.

Na misi u Franjevačkom samostanu Petrićevac u Banjoj Luci papa Ivan Pavle II proglasio je blaženim Ivana Merza.

Na misnom slavlju bilo je oko 40.000 hodočasnika, 360 svećenika i 40 kardinala, nadbiskupa i biskupa iz cijele Evrope - Italije, Mađarske, Rumunjske, Austrije, Hrvatske, Slovenije, Češke, Srbije i Crne Gore.

Pastoralni pohod Svetog oca Banjoj Luci bio je njegovo 101. putovanje izvan Italije, a za njega su bh. biskupi izabrali geslo "Blaženi čista srca".