BIZNIS

Ostvarena neto dobit od 11,4 miliona maraka

RAZGOVOR Milan Radović, direktor "Nove banke", za "Avaz"

M. KUNARAC

1.2.2015

S ukupnom aktivom od 1,6 milijardi maraka i prinosom na kapital od 12,09 posto, "Nova banka" ostvarila je neto dobit od 11,4 miliona maraka. Ti poslovni rezultati svrstali su je među uspješnije kompanije u Bosni i Hercegovini.

Najbolji rezultat

Kazao je to za "Dnevni avaz" Milan Radović, direktor “Nove banke”, dodavši da je ovo najbolji ostvareni rezultat od njenog osnivanja.

- Glavni generator našeg rasta je prodaja, a segmentno, to su sektori koji posluju sa stanovništvom i srednjim i malim preduzećima. Primjera radi, samo u prošloj godini krediti za stanovništvo porasli su za više od 140 miliona KM - kazao je Radović.

Osnovni i dopunski kapital "Nove banke", čije je sjedište u Banjoj Luci, uvećan je u posljednje tri godine za 56 miliona maraka, odnosno za 50 posto.

Prema Radovićevim riječima, “Nova banka” uspjela je da smanjiti udio loših kredita (NPL) za 0,62 posto u odnosu na 2013. godinu i on sada iznosi 7,1 posto.

- Uspjeli smo lani povećati i depozite za 12 posto, odnosno za 133 miliona maraka, uz zadovoljavajuću struktura tog rasta. Najveći skok postigli smo u segmentu stanovništva, što za nas predstavlja još jednu potvrdu povjerenja građana, ali i sigurnosti koju osjećaju kao naši klijenti - kazao je naš sagovornik.

Pozitivni trendovi

"Nova banka" iz godine u godinu organizira kampanje kojima ističe pozitivne aspekte štednje te očekuje da će se pozitivni trendovi nastaviti i u narednom periodu. 

- Kampanja "Život u plusu" osigurala nam je dobru promociju rentne štednje, koja je za naše klijente posebno atraktivna zbog mogućnosti raspolaganja kamatom unaprijed ili tokom trajanja oročenog perioda - kazao je Radović.

Nova kampanja od 200 miliona KM

Od decembra 2014. vodi se kampanja “Probudite snove”, za koju je osiguran kreditni fond od čak 200 miliona maraka, a odnosi se na nenamjenske i zamjenske kredite. 

- Za ove vrste kredita kamatna stopa je fiksna i kreće se već od 4,39 za kratkoročne i 6,45 posto za dugoročne kredite. U ponudi ćemo ostaviti postojeće proizvode, prilagođavajući ih potrebama klijenata, a uvodit ćemo i nove proizvode, koji su u skladu sa standardima savremenog bankarstva, o čemu će naši klijenti biti blagovremeno obaviještavani - kaže Radović.

Širenje mreže poslovnica

Šireći svoju mrežu poslovnica po BiH, "Nova banka" stanovništvu i privredi nudi pristupačnije poslovanje.

- U ovoj godini planiramo otvoriti još četiri poslovnice u Sarajevu i jednu u Mrkonjić-Gradu. Trenutno "Nova banka" ima 100 bankomata, a u planu je da ih u 2015. postavimo još 15 - kaže Radović.