BIH

Direktorima "Famus Gradnja 3" određen jedmjesečni pritvor

Kantonalni sud u Sarajevu donio odluku

A. Nu./ A. Vr.

1.2.2015

U Kantonalnom sudu danas je održano ročište i određen pritvor Kemalu Karahmetu, direktoru tešanjske firme "Famus Gradnja 3", tehničkom direktoru Miralemu Jahiću, te rukovodiocu gradilišta Dženanu Hadžemu.

Pritvor je osumnjičenima određen zbog bojazni da bi, zbog težine počinjenog krivičnog djela, njihov boravak na slobodi mogao da izazove uznemirenje javnosti.

- U 11 sati danas održano je ročište za određivanje pritvora karahmetu, Jahiću i Hadžemu, ali nije donešeno rješenje. Ne znam hoće li danas i biti donošeno. Pritvor se traži zbog opasnosti da će puštanjem na slobodu javnost biti uznemirena, odnosno da će biti narušen javni red, to je član 146. Stav 1 tačka D - kazao je Asim Crnalić, advokat direktora "Famus Gradnja 3".

Podsjećamo, njih su u petak navečer uhapsili pripadnici MUP-a KS, nakon čega je nad njima jučer u MUPu- KS izvršena kriminalistička obrada, a potom su saslušani u Tužilaštvu KS.

Sva trojica se terete da su su počinili krivično djelo - teška krivična djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine iz člana 328. stav 2. Krivičnog zakona FBiH u vezi sa krivičnim djelom nepravilno i nepropisno izvođenje građevinskih radova iz člana 326. stav 1. ovog zakona.