SARAJEVO

Dva dana nakon što je smijenjen, Arnautović zaposlio dva radnika

VETERINARSKA STANICA Izlaze navidjelo malverzacije bivšeg direktora

K. KEŠMER

1.2.2015

Senad Arnautović, dva dana nakon što je 6. januara smijenjen s funkcije vršioca dužnosti direktora Veterinarske stanice Kantona Sarajevo, zaposlio je dva radnika u ovom preduzeću. To nam je potvrđeno u Sindikatu radnika, čiji članovi željno iščekuju završetak primopredaje kako bi nova uprava dobila uvid u svu dokumentaciju firme.

Strogo zabranjeno

- Pravnica i šef računovodstva došli su u centralu firme na Stupu da rade. Radnici im, međutim, nisu dozvolili da uđu u zgradu. Mjesecima smo u štrajku, jer nemamo plaća, a on prima nove zaposlenike. To je suludo - kazali su iz Sindikata.

Ministar privrede Emir Hrenovica, koji je smijenio Arnautovića, potvrdio nam je da se niko ne smije zapošljavati, jer je to strogo zabranjeno odlukom Vlade. Osim toga, tvrdi ministar, ni Nadzorni odbor firme nije donio takvu odluku, što znači da Arnautović radi samoinicijativno ili prema nečijem nalogu.

senad-arnautovic

Arnautović: Smijenjen 6. januara

Iako je primopredaja funkcije u toku, a novi v. d. direktora Igor Jerković još nije dobio finansijske izvještaje iz banke, već se pojavljuju mnoge nelogičnosti i nezakonitosti, koje je provodio Arnautović.

Jasnija situacija

Hrenovica napominje da, prema do sada dostupnoj dokumentaciji, u preduzeću nedostaje više od 100.000 KM.

- Od 170.000 KM, ostalo je tek 5.000 KM. Pitanje je gdje je taj novac. Dok radnici skoro pa gladuju, Arnautović je uredno isplaćivao plaće sebi i ostalim članovima uprave. Bit će mnogo jasnija situacija dok dobijemo na uvid sve izvode – kazao nam je Hrenovica.

emir-hrenovica11

Hrenovica: Niko se ne smije zapošljavati

U štrajku do daljnjeg

Predsjednik Štrajkačkog odbora radnika Veterinarske stanice Dženan Rizvo kazao nam je da, iako je Arnautović smijenjen, radnici ostaju u štrajku.

- Tražimo i od Vlade KS, koja se do sada ponašala ignorantski prema ovoj firmi, da nam pomogne da počnemo sa poslom. Tražit ćemo da ispuni sve svoje obaveze pa tek onda prestajemo sa štrajkom – kazao je Rizvo.