SARAJEVO

Problem zagrijavanja više od 700 stanova samo privremeno riješen

VOGOŠĆA Firma "Bags-Energotehnika" ponovo pokrenula kotlovnice

E. MURAČEVIĆ

1.2.2015

Nakon 24-satne obustave isporuke toplotne energije, više od 700 vogošćanskih stanove koji se griju putem firme “Bags-Energotehnika”, od jučer je ponovo toplo. Rezultat je to, kako saznajemo, uplate dijela dugovanja preduzeća “Vodovod i kanalizacija” (ViK) prema ovoj firmi.

Dovoljne količine

No, prema riječima radnika “Bags Energotehnike”, problem je samo privremeno riješen, jer su i dalje u velikim problemima, što ih sprečava da osiguraju dovoljnu količinu uglja za nesmetan rad.

- Ne znam o kolikoj je sumi iz ViK-a riječ, ali je dovoljna da se radnicima isplati decembarska plaća i osigura dovoljna količina uglja za pokretanje kotlovnica. U ponedjeljak očekujemo uplatu iz Kantona od 50.000 KM, što će pomoći da kotlovnice duže držimo u pogonu – kazao nam je radnik Zaim Čangalović.

zaim-i-mehmedalija

Foto: Avaz (Čangalović i Balta: Očekuju uplatu iz Kantona)

Ogorčeni su na menadžment firme, koji ništa nije učinio da naplate svoja ogromna potraživanja te da reprogramiraju vlastita dugovanja prema dobavljačima “Elektoprivredi BiH”…

Alternativno grijanje

I Čangalovićev kolega Mehmedalija Balta razočaran je što su neke javne ustanove, umjesto uplate dugovanja “Bags-Energotehnici”, kupovale energente za alternativno zagijavanje.

Radnici su nezadovoljni što Skupština preduzeća, koja nakon što treći put nije usvojila program i izvještaj menadžmenta, nije smijenila direktora i Nadzorni odbor.

Riječ građana

jusuf-aganovic

Foto: Avaz (Jusuf Aganović)

Jusuf Aganović: - Nema smisla da se usred zime isključuje grijanje. Mi, koji uredno izmirujemo svoje obaveze prema ovoj firmi, ne bismo trebali razmišljati o tome imaju li goriva ili ne.

sulejman-cimpo

Foto: Avaz (Sulejman Čimpo)

Sulejman Čimpo: Oni koji nisu izmirivali svoje obaveze, doveli su do ovoga. Nadležni moraju biti svjesni da radnici ne mogu džaba raditi i da moraju imati sredstva za nabavku energenata.