BIH

UPOZORENJA Blokirano procesuiranje organiziranog kriminala!

Od danas kantonalna tužilaštva više nisu nadležna

Autor:A. DUČIĆ

1.2.2015

Federalna vlada čekala je bukvalno posljednji trenutak da napravi izmjene Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala FBiH kako bi se prolongirala njegova primjena. Na sjednici prošle sedmice izmijenila je ovaj zakon tako da se on počne primjenjivati tek od 1. januara 2016. godine.

To je učinjeno, budući da od danas, kada Zakona stupa na snagu, organizirani kriminal procesuiraju isključivo posebni odjeli Federalnog tužilaštva te Vrhovnog suda FBiH.

Šteta nastala

Međutim, uveliko se ušlo u pravni vakuum, jer zakonske izmjene treba tek potvrditi Parlament FBiH, a, s druge strane, kantonalna tužilaštva od početka ovog mjeseca gube ingerencije da procesuiraju ove vrste kriminaliteta.

Glavni tužilac HNK Mladen Jurišić tvrdi za „Avaz“ da je šteta već nastala, jer su tužilaštva spremila da predmete iz oblasti korupcije i organiziranog kriminala predaju posebnim odjelima na federalnom nivou.

- Mi od 1. ovog mjeseca, dok se Zakon ne izmijeni, ne možemo procesuirati korupciju i organizirani kriminal. Potraje li ova situacija do zasjedanja Parlamenta, to će imati višestruko negativne posljedice po pravni sistem - kaže Jurišić.

On je rekao da se radi o neshvatljivom propustu izvršne vlasti u FBiH da nije osigurala adekvatnu primjenu ovog zakona od 1. februara.

- Našli smo se u opasnoj situaciji. Ovo je veoma traljavo i neodgovorno od izvršne vlasti što nije ništa osigurala. Stječe se dojam da su ovaj zakon obećavali bez pokrića - rekao je Jurišić.

Bura u javnosti

Zamjenik glavnog federalnog tužioca Tihomir Jurko izjavio je za "Avaz" da Parlament FBiH treba hitno reagirati s izmjenama Zakona, zbog čega im je Federalno tužilaštvo i uputilo zahtjev. Istakao je da su od Vlade dobili odgovor da sredstva jesu planirana u budžetu, ali da je upitno kada će budžet biti usvojen u Parlamentu FBiH.

tihomir-jurko

Jurko: Obratili smo se vlastima

Zakon o suzbijanju korupcije FBiH, koji je pompezno najavljivala aktuelna federalna vlast, izazvao je i u parlamentarnoj fazi veliku buru u javnosti zbog činjenice da je sadržavao ogromne propuste. Zbog kritičnog odjeka u stručnoj javnosti, ali i nakon upozorenja opozicije, išao je u više navrata na doradu.

untitled-2

Zakon se počinje primjenjivati od januara 2016. godine

Upitna primjena i Zakona o oduzimanju imovine

Iako je predviđena tek za 11. mart, upitna će biti i primjena Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine FBiH, jer agencija koja treba provoditi ovaj zakon još nije formirana, niti su za nju osigurana materijalno-tehnička sredstva.