BIH

Đerić: Šteta što šef diplomatije Njemačke Štajnmajer nije ranije nazvao Dodika

Potpredsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) poručio

Autor:V. S.

1.2.2015

Potpredsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Zoran Đerić ocijenio je danas na konferenciji za novinare u Banjoj Luci da je sada najvažnija implementacija Izjave Predsjedništva BiH o evropskoj opredjeljenosti i neophodnim reformama, te da će na tom putu odgovornost imati isključivo vlade oba entiteta  kao i Vijeće ministara BiH.

Odlučujući factor

Odgovarajući na pitanje, “da li je predsjednik Republike Srpske (RS) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik ipak podržao dokument nakon poziva ministra inostranih poslova Njemačke Franka -Valtera Štajnmajera ( Frank- Walter Steinemeir) te najave mogućih sankcija među kojima je i zamrzavanje imovine”,  Đerić je odgovorio “da se vladajuća elita iz RS suprostavila Izjavi jer nije bila odlučujući faktor kod njenog donošenja”.

PDP, odnosno Savez za promjene RS, od samog početka je za Izjavu, jer je ona u interesu svih i ne narušava integritet RS. Vladajuća elita u RS, na čelu s predsjednikom Miloradom Dodikom, suprostavila se iz razloga što oni nisu bili ti koji su glavni kod donošenja. Međutim, bio je dovoljan samo jedan poziv šefa diplomatije Njemačke i šteta što on nije bio ranije.- naglasio je Đerić.

Bliska prošlost

Ponovio je da je PDP protiv izvoza naoružanja Ukrajini, te da je “BiH zbog negativnog iskustva iz bliske prošlosti poslednja zemlja u regionu koja bi trebala da izveze naoružanje u neku zemlju gdje traju oružani sukobi”.

Ni jedna konvertibilna marka (KM) koja bi se zaradila od eventualnog izvoza, ne može se porediti s posljedicama koje će uslijediti po BiH u međunarodnim krugovima.- napomenuo je Đerić. I PDP traži da se Zakon o javnom redu i miru RS povuče iz parlamentarne procedure i vrati na doradu, jer kako je upozorio potpredsjednik ove stranke, “RS ne trebaju zakoni sjeverno- korejskog tipa, već demokratski”, kao i ispunjavanje obećanja koje je vlast dala građanima.