BIH

Juratović: BiH je u gorem položaju nego prije 10 godina!

Član Bundestaga za "Avaz"

Amil DUČIĆ

1.2.2015

"Bosansko proljeće" od februara prošle godine bilo je socijalno-politički bunt građana, i to na jednom dijelu teritorija BiH, onim s većinskim bošnjačkim stanovništvom. Sloboda je jedna od najvećih vrijednosti demokratskog društva, ali slobodu treba naći u sebi i pokušati razmišljati koliko hrabrosti stoji da svako od nas živi za tu slobodu.

Izjavio je ovo u intervjuu za "Dnevni avaz" član Bundestaga te istaknuti sindikalni lider u Njemačkoj Josip Juratović (SPD) komentirajući najave novih masovnih protesta u BiH.

- Stanovništvo je očito u strahu i još na političkoj uzdi svojih vođa, koji ih uvjeravaju da im je dobro iako nemaju plaće, zdravstvena osiguranja, novac za školovanje djeteta. Nažalost, oni su vjerni birački robovi koji itekako onemogućavaju bolju budućnost svoje djece. Imam osjećaj da se bh. društvo ne ponaša slobodno i namjerno pristaje na ropstvo starim nacionalnim idealima, dajući im prednost pred slobodom odabira boljeg sutra koje se može samo zajednički i složno graditi - rekao je Juratović.

Novi pristup

Kako gledate na razvoj događaja u vezi s novom evropskom inicijativom za BiH?  

- Ova pružena prilika mora biti iskorištena! Vlast u BiH ne smije biti talac nezadovoljnih pojedinaca koji, jednostavno, ne žele promjene. Novi pristup pregovorima je da više ne postoji spremnost voditi pregovore s pojedinim stranačkim liderima, već na demokratski način uspostavljenim institucijama.

Radi se možda o posljednjoj šansi EU. Smatrate li da neki možda nisu svjesni odgovornosti koju imaju prema građanima?

- Luksuz da političke institucije BiH odbiju pruženu ruku od EU mogao bi BiH gurnuti u još dublju rupu. Najveća opasnost po BiH u ovom momentu bila bi njeno daljnje tonjenje u nefunkcionalnost i korupciju. BiH je u gorem položaju sada nego prije deset godina i taj se trend nastavlja. Krajnje je vrijeme da političke institucije BiH postanu svjesne svoje  odgovornosti i povijesne uloge da se što prije donesu zajedničke odluke koje bi BiH napokon dovele u stanje jedne demokratske zemlje spremne za pristupne pregovore sa EU.

Bez etiketa

Kako gledate na borbu protiv terorizma, odnosno rastuće prijetnje nakon napada u Francuskoj? Često se BiH spominje kao tranzitno područje, a naša država, svakako, ima i problema sa stranim borcima koji idu na ratišta u Siriji.

- Radikalne tendencije prisutne su svugdje u EU, tako da ni BiH nije izuzetak. Važno je da svi građani, bez obzira na to koje vjere i nacionalne pripadnosti, budu jedinstveni i ujedinjeni u toj teškoj borbi protiv ove pojave. Uvijek sam protiv toga da se neko etiketira da ima veću predispoziciju za radikalizam. U Francuskoj smo vidjeli da nitko nije izuzet i da ne postoji društvo u kojem je nemoguća ova pojava.

Potiskivanje, izbjegavanje, guranje pod tepih neprijatnih tema od odgovornih institucija i pojedinaca upravo generira postojeći problem, pridonoseći pri tome, svjesno ili nesvjesno, njegovom opstojanju, pa čak i dodatnom širenju.

Oštrije kontrole na granici su jedna od mjera protiv terorizma

U EU su zabrinuti zbog širenja radikalizma i planiraju oštrije kontrole na granici EU. Šta to znači za bh. građane koji imaju bezvizni režim?

- U BiH žive autohtoni evropski muslimani koji su spremni na suživot s različitim vjerama, ali ljudi koji nemaju perspektivu i kojima se ne daje bolja budućnost često postaju žrtve radikalnih struja. Ne smije se dopustiti da se radikalizam etiketira samo jednom narodu, vjeri ili religiji. Poznato je da radikalne strukture ne žive vjeru, već zloupotrebljavaju vjeru za svoje kriminalne svrhe. Terorizam je zločin koji pogađa sve koji im stoje na putu njihovog djelovanja zla.

Bosna i Hercegovina, kao evropska zemlja, vjeran je partner u toj borbi protiv nasilja i terorizma, pri čemu su oštrije kontrole na granici jedna od tih mjera koje važe za sve partnerske zemlje u borbi protiv terorizma.