BIH

U BiH je nezamislivo da političar bude kažnjen za bilo kakav manji prekršaj

NAŠA TEMA Džon Keri platio kaznu, jer nije očistio snijeg

T. ĐEVIĆ

1.2.2015

Da u uređenim državama zakoni i direktive važe za sve njene građane bez obzira o kome se radilo, pokazuje i top-vijest koju ovih dana prenose svi svjetski mediji. Naime, američki državni sekretar Džon Keri (John Kerry) kažnjen je sa 50 dolara zato što nije počistio snijeg ispred svoje kuće u Bostonu.

Bio van zemlje

Gradonačelnik Bostona donio je naredbu da svi uklone snijeg s trotoara ispred svojih kuća, prodavnica i firmi te zaprijetio da će kazniti sve koji se ogluše na ovu naredbu. Da se nije šalio, svjedoči kazna koja je stigla na Kerijevu adresu u vrijeme dok se on nalazio u Saudijskoj Arabiji na sahrani kralja Abdulaha. Kerijev portparol je rekao da će državni sekretar odmah platiti kaznu, a mediji prenose da je Keri unajmio radnike koji su, u međuvremenu, uklonili nagomilani snijeg ispred njegove kuće.

Možete li ovakvo što zamisliti u BiH, pitali smo neke od javnih radnika u našoj zemlji.

Politička analitičarka Ivana Marić kaže za naš list kako ne može zamisliti takvo što u našoj zemlji.

54ce01ae-8180-4963-bd65-7725b0094cfb-ivana-maric

Marić: Gledanje kroz prste

- Našim državnicima, ali i drugim istaknutim ličnostima, te članovima njihove obitelji često se „progleda kroz prste“. I tako će biti sve dok osobe koje su nadležne da ih sankcioniraju ne budu kažnjene zbog tog propusta. Pošto sam ipak optimista, iskreno se nadam da ćemo dočekati i taj visoki nivo efikasnosti pravne države u kojem smo svi apsolutno jednaki pred zakonom, ne samo na papiru već i u praksi- govori Marić.

Glumac i direktor Pozorišta mladih Sarajevo Nermin Tulić potcrtava da će “proći vremena i vremena dok naši državnici ne shvate da su u službi građana sa svim povlasticama koje imaju kao i u svim uređenim društvima”.

nermin-tulic

Tulić: Proći će vremena

Zamalo incident

- A mi ćemo se do tada čuditi kad američki sekretar plati kaznu. Kod nas bi se jedino moglo desiti da KJKP „Rad“ Sarajevo bude kažnjen za nečišćenje snijega ispred vrata naših političara. Doduše, neće ni svi građani da čiste ispred svojih ulaza. Svi čekaju da to neko drugi uradi za njih. Kazniti svakoga bez obzira ko je, po redu i zakonu, jedini je izlaz iz ovakvih situacija – smatra Tulić.

On podsjetio na slučaj iz 2000. godine, kada je jedan bh. političar službeno išao u Zagreb i parkirao automobil na mjesto predviđeno za invalide.

- Kada je pauk odnio njegov službeni automobil, zamalo nije došlo do međudržavnog incidenta jer, zaboga, on je neko i on misli da smije sve - dodaje Tulić.

Principi ne važe za sve

Psiholog i politički analitičar Srđan Puhalo smatra da prva stvar koja je „problematična“ u cijeloj situaciji jeste da li bi naša država ispoštovala naredbe koje donosi.

srdjan-puhalo

Puhalo:  Mrtvo slovo na papiru

- Veliki broj naredbi, zakona i pravila donesenih u BiH su uglavnom mrtvo slovo na papiru. Uzevši cijeli slučaj u razmatranje, vjerujem da bi naši državnici platili kazne iz razloga što ih ne bi osjetili. Ako bi se potkrala omaška da u gomili kazni dođe i njima neka, mislim da ne bi pravili problem. Mada kod nas neki principi ne važe za sve - zaključuje Puhalo.