BIH

Iz "BH-Gasa" tvrde da nema opasnosti od obustave grijanja

Nakon što je objavljeno da je Rusija zaprijetila BiH zavrtanjem plina

S. D.

1.2.2015

Nakon što su mediji prenijeli vijest o tome kako je Ruska Federacija zaprijetila da će obustaviti isporuku plina Bosni i Hercegovini ukoliko naša zemlja izveze oružje u Ukrajinu, iz kompanije „BH-Gas“ saopćili su da oni nisu dobili nikakva upozorenja, niti obavijesti o obustavi ovog energenta.

Javnost su obavijestili i da se isporuka plina iz Ruske Federacije prema našoj zemlji za sada odvija normalno.

S obzirom na to da, kako su naveli, o tome nisu dobili nikakav zvaničan dokument, iz „BH-Gasa“ su kontaktirali Ivana Barbalića, ambasadora BiH u Ruskoj Federaciji, a za kojeg je Federalna televizija preksinoć objavila da je rusko upozorenje o obustavi isporuke plina proslijedio Ministarstvu vanjskih poslova BiH.  

Iz ove kompanije su naveli da im je ambasador Barbalić kazao da nije upućena nikakva direktna prijetnja obustavom isporuke plina.

Također, iz „BH-Gasa“ tvrde da ni informacija o dugu od 102 miliona KM Rusiji za plin nije „ni približno tačna“, ali tačan iznos dugovanja nisu naveli.

Istakli su i da ulažu napore da sve obaveze prema ruskom “Gazpromu” izmiruju u skladu s obligacijama te pozvali preduzeće „Sarajevogas“ da hitno izmiri „BH-Gasu“ dug od 50 miliona KM.