BIH

Dušan Panić prvi načelnik općine Stanari

Kandidat SNSD-a osvojio 2. 221 glas

Autor:M. Č./ S. D.

1.2.2015

22:15 Kandidat SNSD-a Dušan Panić pobijedio je na prvim izborima za načelnika općine Stanari, a za njega je glasao 2.221 birač od 4.793 koliko ih je izašlo na glasanje, pokazali su prvi preliminarni nepotvrđeni rezultati.

Kandidat SDS-a Mladen Kršić osvojio je 2.221 glas, a nezavisni kandidat Marinko Janjilović 382, rečeno je u Opštinskoj izbornoj komisiji.

U ovoj općini pravo glasa imalo je 7.872 glasača, a važeći je bilo 4.600 glasačkih listića. Panić je osvojio 2.221 glas, dok je njegov protukandidat iz SDS-a Mladen Kršić osvojio 2.003 glasa.

21:00 Kandidat SNSD-a Dušan Panić za načelnika opštine Stanari osvoji je najveći broj glasova u odnosu na svoje protivkandidate, rečeno je Srni u Izbornom štabu ove stranke.

Panić je za Srnu rekao da su prebrojani glasovi sa svih 15 birališta i da je imao oko 200 glasova više u odnosu na kandidata SDS-a Mladena Kršića. Panić je istakao da je stanovništvo Stanara prepoznalo pravu politiku, te obećao da će biti načelnik svim građanima.

Panić je zahvalio za podršku predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku koji je bio inicijator vraćanja statusa opštine Stanarima i  koji će nastojati da ovo bude ogledna opština u Republici Srpskoj.

19:00 U Stanarima su večeras u 19 sati zatvorena biračka mjesta na kojima su registrirani stanovnici te "najmlađe" općine u RS-u birali načelnika i odbornike u lokalnom parlamentu.

Prema prvim nezvaničnim informacijama iz Općinske izborne komisije, izlaznost je bila na zadovoljavaljućem nivou i iznosi oko 60 posto.
 

15:05  Na prvim izborima za načelnika općine Stanari i odbornike u Skupšini opštine do 15 sati  glasalo je 49 posto birača od 7.856 upisanih u redovni birački spisak, rekao je Srni predsjednik Opštinske izborne komisije Nenad Paleksić.

Paleksić je naveo da Opštinska izborna komisija do sada nije zaprimila informacije o eventualnim neregularnostima tokom izbora.

11:30  Na prvim izborima za načelnika i odbornike u Stanarima danas je do 11 sati glasalo 22 posto od 7.856 birača upisanih za glasanje na redovnim biračkim mjestima - potvrdio je Feni predsjednik Opštinske izborne komisije Nenad Paleksić.

- Od otvaranja biračkih mjesta, jutros u 7.00 sati nema nikakvih problema niti prigovora na izborni proces - rekao je Paleksić.

 

Nakon odluke NSRS iz septembra prošle godine o izdvajanju Stanara iz sastava Grada Doboja, danas se u ovoj općini sa 11.000 stanovnika i 13 naseljenih mjesta, održavaju izbori za općinskog načelnika i odbornike u SO.

Za poziciju općinskog načelnika natječu se tri kandidata, jedan nezavisni i po jedan iz  SDS-a i SNSD-a, dok se za odbornike u SO bori 88 kandidata političkih stranaka i četiri nezavisna kandidata.  U birački spisak je upisano 7.943 gradjana s pravom glasa.

- Od čega je 16 birača koji će glasati na nepotvrdjenim glasačkim listićima, 71 izvan BiH, a 7.856 je birača će glasati na redovnim biračkim mjestima. Za sada nema nikakvih problema. Svi članovi biračkih odbora su se odazvali tako da ne očekujemo nikakve probleme – kazao je Nenad Paleksić, predsjednik OIK Stanari.