REGION

Umislio da je James Bond: Kopirao policijske značke

Smjenjeni direktor Unutrašnje kontrole

(J. Be. )

1.2.2015

Smjenjeni direktor Unutrašnje kontrole "Željeznica" Vladimir Teofilović toliko se uživio u ulogu da je za sebe i službu napravio značke po uzoru na policijske.

Osim munjevitog uspona bivšeg gipsara, koji je od pripravnika za samo dva mjeseca stigao do direktorskog mjesta, za Teofilovića se vezuje još jedan presedan. On je umjesto papirnih legitimacija, koje su oduvijek nosili inspektori Unutrašnje kontrole (UK) "Željeznica", čiji je posao da kontrolišu zakonitost trošenja novca i resursa preduzeća, od juna prošle godine uveo značke poput policijskih. Svaka značka je imala broj, prenosi Blic.
 
- Meni pripada legitimacija 007. Ja sam kao James Bond - javno se hvalio i objašnjavao Teofilović.

Bivši gipsar je u sprovođenju ideje imao podršku tadašnjeg rukovodstva, odnosno bivšeg direktora Dragoljuba Simonovića, koji je od Teofilovića dobio službenu značku sa brojem 001, valjda kao počasni član tima UK.

Teofilović je čak naredio da se na svim vratima kancelarija Unutrašnje kontrole u cijeloj Srbiji zalijepi novi logo službe. U "Željeznicama" kaže da je on sebe doživljavao kao policajca, a ne kao službenika javnog preduzeća. Tako su se ponašali i njegovi saradnici.

567605-zeleznice-srbije290115ras-foto-dejan-vukelic-ff
 
- Jednom su naletjeli na saobraćajnu gužvu i jedan od inspektora je pokazao policajcu značku i rekao mu: “Kolega, žurimo, je l‘ možemo da prođemo” - kaže naš izvor.
 
Vratio ključeve

Nakon pisanja “Blica” da novi direktor UK Slobodan Mićović tri dana ne može da uđe u kancelariju jer ju je Teofilović zaključao, smjenjeni direktor se jučer pojavio i predao ključeve sekretarici generalnog direktora. Teofilović je od ponedeljka, kako saznajemo, otvorio bolovanje. Ne zna se da li je vratio službeni automobil.

Značka UK "Željeznica“ može lako da se pomiješa sa policijskom. Identičnog su oblika, u sredini je logo preduzeća oko kojeg je ispisano Unutrašnja kontrola. Značka ima čak i kožnu fotrolu sa preklopom, baš kao policijska.
 
Odluka o pravljenju posebnih legitimacija za UK prošla je i u Skupštini akcionara “Željeznica Srbije”, a objavljena je i u “Službenom glasniku”. Predsjednik tog tijela Zoran Anđelković kaže da se ne sjeća kada se to desilo, ali je na posljednjoj sednici Skupštine početkom ove nedelje zbog toga tražio smanjenje plate od 20 posto za Teofilovića.
 
- Predao je izveštaj na kome je znak Unutrašnje kontrole bez znaka "Željeznica“. Pa ne može tako da se radi, oni su dio "Željeznica“. Kao da je stigao izveštaj iz Državne sigurnosti, a ne iz sektora javnog preduzeća - kaže Anđelković za “Blic”.