GLOBUS

Cipras rtazgovarao sa Marijom Draghijem o dugovima Grčke

Novi grčki premijer

(J. Be. )

1.2.2015

Novi grčki premijer Aleksis Cipras u pomirljivom je tonu u petak navečer telefonom razgovarao s direktorom Evropske centralne banke Marijom Draghijem da bi mu saopćio kako Atina želi dogovor, rekao je visoki vladin dužnosnik.

Nova vlada u Atini od prvog je dana jasno isticala da ne namjerava popustiti kada je posrijedi izborno obećanje o ukidanju mjera štednje koje je prihvatila prethodna vlada.

No suočen sa sve većom zabrinutošću partnera na čelu s Njemačkom, Cipras je u petak nevečer nazvao direktora ECB-a Mariju Draghija kako bi mu kazao da Atina želi dogovor, rekao je vladin dužnosnik koji je želi ostati anoniman, prenosi index.hr.

- Razgovor je prošao u dobrom ozračju. Potvrđeno je kako postoji dobra volja da se pronađe obostrano rješenje na dobrobit Grčke i Evrope - rekao je dužnosnik.

Ciprasa je telefonom razgovarao i sa šefom Euroskupine, foruma ministara finansija eurozone Jeroen Dijsselbloem, koji je rekao da će se pregovori nastaviti unatoč manjim tenzijama. Dijsselbloem je u petak završio posjet Atini s ljutitim izrazom lica nakon navodno oštrog razgovora s grčkim ministrom finansija Janisom Varuifakisom.