GLOBUS

Sinzo Abe: Japan da neće pokleknuti pred neprihvatljivim terorizmom"

Nakon objavljenog video snimka o ubistvu Kendžija Gota

Srna

1.2.2015

Japanski premijer Sinzo Abe rekao je da neće "pokleknuti pred neprihvatljivim terorizmom" nakon što je objavljen video snimak na internetu u kojem islamisti tvrde da su ubili japanskog taoca Kendžija Gota.

"To je gnusan i odvratan teroristički čin, koji me je razbjesnio", rekao je vidno uznemireni Abe novinarima, dodajući da Japan ne namjerava da "poklekne pred neprihvatljivim terorizmom".

Abe nije odgovorio na pitanje o autentičnosti snimka, koji se pojavio sinoć, ali je reagovao kao da je snimak autentičan jer je izrazio saučešće porodici japanskog taoca i žaljenje što svi napori vlade nisu uspjeli da ga spasu.

"Prosto sam bez riječi kada pomislim na tugu porodice. Vlada je učinila sve što je mogla da isposluje oslobađanje taoca, duboko smo žalosni", rekao je Abe nakon vanredne sjednice vlade, prenosi AP.

Prema njegovim riječima, Japan će nastaviti da sarađuje s međunarodnom zajednicom kako bi svi teroristi izašli pred lice pravde.

Na snimku medijskog krila Islamske države, El furkan, koji je objavljen sinoć, vidi se talac u narandžastoj odjeći  kako kleči, a pored njega stoji muškarac, maskiranog lica u crnoj odjeći s nožem u ruci.
 
Video se završava prikazivanjem tijela s glavom, što je u suprotnosti sa dosadašnjom praksom, jer džihadisti obezglavljuju svoje žrtve.

Američki sajt specijalizovan za praćenje islamističkih sajtova /SITE/ navodi da egzekutor govori engleski s britanskim akcentom i da je vjerovatno isti koji se pojavljivao u ranijim snimcima pogubljenja.