BIH

Tokom noći evakuisane porodice iz četiri stambena objekta

Zbog klizanja tla u vogošćanskom naselju Semizovac

E. MURAČEVIĆ

1.2.2015

U noći subota na nedelju održana je  vanredna sjednca Općinskog šatba Civilne zaštite Vogošća na kojoj je, donesena naredba o evakuciji građana iz četiri stambena objekta u ulici Nebčaj do broja 35 vogošćanske Mjesne zajednice Semizovac. Prema riječima Fetaha Kadrića, rukovodioca Službe Civilne zaštite općine Vogošća  naredba je donesena iz preventivnih razloga kako bi se spriječilo ugrožavanje žvota ljudi na ovom lokalitetu zbog potencijalne opasnosti od klizanja tla.

U maju prošle godine, zbog nedekvatno zasjecanja padine prilikom gradnje stambnih objekata,  došlo je do klizanja tla koje ugrožava sigurnost stanovanja u  četiri stambena objekta, kazao je Fetah Kadrić.

- Tada su, iz sigurnosnih razloga,  ove porodice bile izmještene da bi se,  po prestanku kišnih padavina,  ponovo  vratile u svoje objekte. Nastavili smo geo istraživanje ovog lokliteta i uradili projektnu dokumentaciju vezanu za sanaciju klizišta.  Međutim, pojave  daljnjeg osipanja zemlje prjete da ugroze sigurnost stanovanja u ovim objektima te smo zbog toga, iz preventivnih razloga, naložili evakuaciju do trenutka dok se ne steknu uslovi za sanaciju ovog klizišta - dodao je Kadrić.

Trinaest građana među kojima je i petero djece privremeno su, tokom noći, uz pomoć Službe Civilne zaštite općine Vogošća i njihovih povjerenika, pripadnika Pete policijske uprave-Policijska stanica Vogošća i pripadnika Crvenog križa općine Vogošća, evakuisano u Dom Crvenog križa Kantona Sarajevo u Vogošći. Fadil, Hamit, Nazuće i Metin Begešt, Resmija, Hilmija, Ferida, Iza, Feriha i Nermina Sadiki,  Ramadan i Selvija Hajrizi  i Sehrana Rasimi do daljnjeg neće strahovati da njihovi životi budu ugroženi zbog pomjeranja tla.

- Poduzeli smo sve da objekat pripremimo tako da se evakuisani građani u njemu mogu osjećati kao kod svoje kuće - rekao je Zikret Hasić iz Kantonalne organizacije Crvenog križa Sarajevo koji je u Domu prhvatio evakuisane građane.

Hamit Begešt je kazao da mu se po drugi put dešava pomjeranje stambenog objekta.

- Klizanje tla  me ponovo vraća u neka vremena kada sam se sa porodicom potucao po kolektivnim centrima. Vjerujem u ljude iz Civilne zaštite općine Vogošća koji nam nesebično pomažu da sačuvamo živote. Vjerujem, također,  da će na proljeće ovo klizište biti sanirano i da ćemo moći mirno spavat u svojim kućama - dodaje Hamit Begešt.