GLOBUS

SAD provjerava autentičnost snimka ubistva japanskog taoca

Najoštrije osuđuje djelovanje IS-a

Fena

31.1.2015

Sjedinjene Američke Države (SAD) nastoje da utvrde vjerodostojnost snimka Islamske države na kojem tvrdi da je odsjecanjem glave ubila japanskog taoca Kendži Gotoa,  saopćila je Bijela kuća, dodajući da Washington najoštrije osuđuje tu ekstremističku grupu.

- Pogledali smo snimak na kojem se tvrdi da su japanskog državljanina Kendžija Gotoa ubili pripadnici terorističke grupe IS - saopćila je predstavnica Nacionalnog vijeća za sigurnost Bernadette Meehan.
        
- Radimo na tome da potvrdimo autentičnost snimka. SAD najoštrije osuđuje djelovanje IS i zahtijevamo da momentalno puste na slobodu preostale taoce. Solidarišemo se s našim saveznikom Japanom - navela je Mejen.

Japanska televizija NHK je prenijela da japanska vlada takođe provjerava autentičnost snimka.
        
Ekstremistička Islamska država objavila je u subotu navečer snimak na internetu navodeći da su, odsjecanjem glave ubili i drugog japanskog taoca, Kendžija Gotoa. 

Cijela drama otpočela je prošle sedmice kada je Islamska država objavila snimak s dvojicom Japanaca, Gotom i Harunom Jukavom, zaprijetivši da će ih ubiti ako im se za 72 sata ne plati 200 miliona dolara.
        
Taj zahtjev je poslije preinačen u oslobađanje osuđene Iračanke i u međuvremenu su objavili da su ubili Jukavu.