BIH

Roditelji će vratiti donirani novac

Devetomjesečni Danes Zelenkić nije operisan u Istanbulu

H. ČALIĆ

1.2.2015

Senad i Fatima Zelenkić iz naselja Pribava kod Gračanice razočarani su se vratili iz Istanbula, gdje su sa svojim devetomjesečnim slijepim sinom Danesom proveli dva dana na svjetski poznatoj očnoj klinici “Retina”. Nadali su se da će se moći obaviti operacija, a time i vratiti vid njihovoj bebi.

Nakon detaljnih pregleda, prof. dr. oftalmologije Murat Karačorlu (Karacorlu) konstatirao je da operacija ne dolazi u obzir, jer bi se moglo dogoditi da i ono malo vida na desnom oku nestane. Na lijevo oko Danes je potpuno slijep.

- Sve smo kao roditelji pokušali uraditi da Danesu, koji je, zajedno sa bratom blizancem Darisom, rođen 26.aprila prošle godine u šestom mjesecu sa po 900 grama težine i teškim komplikacijama, vratimo vid. Nikada nećemo zaboraviti dobre ljude koji su nam u dvije sedmice sakupili 24.000 eura za operaciju i troškove. Nije uspjelo i mi se predavati nećemo - kaže Fatima.

Zelenkići su pozvali sve ljude dobre volje koji su im donirali novac kao pomoć, a za to imaju dokaze, do dođu u Pribavu kod Gračanice, da nazovu na broj 062/244-776 i sve će im do posljednje marke biti vraćeno.

Oni će u narednom periodu posjetiti jednu od institucija u Sarajevu, gdje će se moći pomoći Danesu u navikavanju na život bez vida.