GLOBUS

Pripadnik IS-a pogubio i drugog japanskog taoca Kenjia Gotoa

Objavljen snimak ubistva

Autor:A. Vr.

31.1.2015

Pripadnici militantne grupe IDIL objavili su snimak pogubljena i drugog japanskog državljanina Kenjia Gotoa. Video, koji traje 67 sekundi, a u kojem mu odrubljuju glavu,  pripadnici IS-a objavili su na internetu, javlja BBC.

Japanac je obučen u narandžastu zatvorsku uniformu, a pored njega stoji pripadnik IDIL-a s nožem koji je poručio:

"Japanskoj vladi, vi, kao i vaši saveznici iz satanističke koalicije još niste razumjeli da smo mi Islamski kalifat s autoritetom, da smo mi vojska željna vaše

Japanske vlasti kazale su kako pokušavaju utvrditi autentičnost snimka, prenosi BBC.

Četrdesetsedmogodišnji Goto je freelance novinar i režiser koji je otišao u Siriju u oktobru kako bi pokušao spasiti Haruna Yukawu koji je ubijen protekle sedmice.

Zamjenik japanskog ministra vanjskih poslova rekao je u subotu ranije da su pregovori s džihadistima Islamske države koji su zaprijetili da će ubiti jordanskog pilota i japanskog novinara na "mrtvoj tački", prenijela je japanska televizija NHK.
        
- Jasihude Nakajama koji se nalazi na čelu tokijskog tima za rješavanje talačke krize u Amanu - rekao je u petak navečer novinarima  u jordanskoj prijestolnici da nije bilo nikakvog napretka u pokušaju da se oslobode  jordanski pilot Muat el Kaseasbeh i japanski novinar Kendži Goto, prenosi AFP.
        
Cijela drama otpočela je prošle sedmice kada je Islamska država objavila snimak s dvojicom Japanaca, Gotom i Harunom Jukavom, zaprijetivši da će ih ubiti ako im se za 72 sata ne plati 200 miliona dolara.
        
Taj zahtjev je poslije preinačen u oslobađanje osuđene Iračanke i u međuvremenu su objavili da su ubili Jukavu.