BIH

Fotografije za oružne listove duplo manje od propisanih

Naopaka ekonomičnost u LK

Al. K.

31.1.2015

U jeku sveopće rastrošnosti vlastodržaca, kako u BiH tako i u njenom po redoslijedu posljednjem kantonu (Livanjskom), koji aktuelna kantonalna i općinska vlast i dalje zove neustavnim imenom “Hercegbosanska županija” (HBŽ), valjda kako bi pokušali zamaziti oči javnosti, ponekad odglume i štedljivost na - komadiću papira.

Banalan primjer zabilježili smo s veličinom i izgledom obrasca oružnog lista koji se koristi u ovom kantonu. Naime, naopaka ekonomičnost stvorila je probleme fotografima koji imaju aparaturu programiranu prema međunarodnim standardima za fotografije za lične i druge dokumente.

Najmanja standardna fotografija je dimenzija 3x3,5 centimetara, ali je na formularu oružnog lista za Livanjski kanton predviđen prostor za fotografiju dimenzija od svega 1,8x2,3 centimetra, što je upola manje. Livnjaci se već zezaju na taj račun, tvrdeći da ima uštede u papiru za fotografe, ali da zato oni imaju dodatne troškove pravljenja novih programa.

Uz to i vlasnicima oružnih listova, da bi se vidjeli kako izgledaju, te policiji i lovočuvarima kao kontrolorima vlasnika oružja, potrebni su povećalo ili naočale da bi jasno vidjeli sliku na ovom dokumentu, što je, opet, dodatni trošak.