OSTALI SPORTOVI

Danska pobijedila Hrvatsku i osvojila 5. mjesto na SP u Kataru

Njemačka sedma

Autor:A. Vr.

31.1.2015

Hrvatska muška rukometna reprezentacija zauzela je šesto mjesto na Svjetskom prvenstvu u Kataru, nakon što je u posljednjem nastupu izgubila od Danske sa 24-28
(11-15).

Sedmo mjesto pripalo je Nijemcima, koji su pobijedili Sloveniju sa 30:27 (16:14). Njemačka je uz Dansku i Hrvatsku osigurala učešće u kvalifikacijama za olimpijske igre u Rio de Janeiru, a pridružit će im se ekipe koje izbore plasman od drugog do četvrtog mjesta. Svjetski prvak izborit će direktno učešće na OI.  
 

Hrvatska je već sredinom prvog poluvremena imala prvu "crnu rupu" u igri, te je Danska u 14. minuti stigla do prve ozbiljne prednosti od 8-4.
I na odmor se otišlo s četiri gola razlike u korist Danske (15-11), a u prvih 20 minuta nastavka rezultat se kretao između tri i pet golova razlike u korist Danske.

Prilika za preokret ukazala se nakon što je Štrlek iz kontre u 52. minuti smanjio na 25-23, ali potom je danski golman Landin obranio udarac Sliškovića koji je mogao smanjiti na 25-24.

Potom je Landin obranio još šest-sedam teških lopti i sačuvao pobjedu Danske.
Domagoj Duvnjak, Luka Stepančić i Ivan Slišković sa po četiri gola bili su najefikasniji u reprezentaciji Hrvatske, a Mikkel Hansen s osam pogodaka u sastavu Danske.

U devet odigranih utakmica na ovom SP Hrvatska je ostvarila sedam pobjeda, pet u skupini, te u osmini finala protiv Brazila, kao i u prvom susretu razigravanja za plasman od petog do osmog mjesta protiv Njemačke, uz dva poraza, u četvrtfinalu od Poljske, te u susretu za peto mjesto od Danske.

Šestim mjestom osigurane su kvalifikacije za nastup na Olimpijskim igrama sljedeće godine u Rio de Janeiru. Ovo je najslabiji rezultat Hrvatske na posljednjih sedam svjetskih prvenstava, odnosno nakon osvajanja zlatne medalje u Portugalu 2003.

Uslijedila su srebra 2005. i 2009., te bronza 2013., dok je na preostala dva SP (2007, 2011) Hrvatska bila peta. (