BIH

Jal’ Bego, jal’ Began!

“Gori” u SDA TK

A. H.

31.1.2015

Da pobuna u SDA Tuzlanskog kantona (TK) nije ni izbliza ugušena, govori podatak da je aktuelni mandatar Vlade Bego Gutić rezolutno odbio prijedlog OO SDA Živinice da na mjesto ministra poljoprivrede dođe Began Muhić, inače diplomirani inžinjer poljoprivrede. Muhić, član SDA od njenog osnivanja, svojevremeno je odbjegao u A-sda, da bi se pred posljednje izbore ponovo vratio u SDA.

Muhićeva kandidatura za ministra poljoprivrede, prema svemu sudeći, ne bi bila sporna da se u kadroviranje u TK još prije izbora nije umiješao Sadik Ahmetović, stranački povjerenik za Živinice, koji se opasno zavadio s banovićkom linijom SDA (i sa svim drugim „linijama“ koje nisu htjele igrati po njegovom diktatu), u što je podobro uvukao i samog Muhića.

Sve bi, pak, bilo dobro da na čelo Vlade TK nije došao upravo kadar „banovićke linije“ Bego Gutić, a koji je na posljednjoj (pomirbenoj) sjednici Izvršnog odbora SDA TK prisutnima jasno stavio do znanja da Muhić ne može biti dio njegovog tima, odnosno poručio: „Jal’ Bego, jal’ Began“.

Članovi Povjereništva SDA Živinice sa Sadikom Ahmetovićem na čelu, saznajemo, prije dva dana pomoć su zatražili i od potpredsjednika stranke Bakira Izetbegovića zahtijevajući da on “snagom funkcije urazumi Mirsada Kukića i Begu Gutića“, odnosno naredi im da Began Muhić dobije poziciju ministra poljoprivrede u TK.

Ako bi i Izetbegović dao takvu naredbu, problem je ko će je provesti. Od 13 poslanika SDA u Skupštini TK koji trebaju glasati za sastav Vlade, njih 11 pripada „banovićkoj liniji“!