BIH

Vojna i(li) vlada anonimusa

Čaršija o budućoj vlasti u Bosanskoj krajini

M. D.

31.1.2015

Otkako se čulo ko su mandatar i kandidati za krajiške ministre, čaršija ih je „uzela u usta“ pa je jedna od prvih konstatacija bila da se radi o “vojnoj vladi”. Objašnjenje je sljedeće - budući ministar policije je Senad Kljajić (SDA), vojno lice u penziji, a za premijera Izudina Saračevića (SDA) kažu da je još u 1993. godini, aludirajući na njegov ratni staž i borbu protiv „autonomaša“.

ismet-husidic

Hušidić: Kako uz Saračevića

- Kako će Izudin prihvatiti da mu u vladi sjedi „autonomaš“ Ismet Hušidić - pitaju se Krajišnici, s obzirom na to da je budući krajiški premijer bio jedan od najradikalnijih protivnika Abdićeve autonomije, a njegov magistarski rad nosi naziv „Anatomija jedne autonomije“.

senad-kljajic

Kljajić: Vojno lice u penziji

Drugi kažu da je vlada, nakon 110 dana pregovora, tako “zbrdazdolisana” da je njena budućnost upitna ne samo zbog kadrovskih rješenja nego i ukupne političke i finansijske situacije. Apostrofiraju se neka ministarska imena za koje se tvrdi da su potpuni anonimusi pa se u tom smislu, osim Hušidića (LS), općinskog komunalnog inspektora u Velikoj Kladuši, spominje i dr. Asmir Lepuzanović (DF), ljekar opće prakse, koji trenutno specijalizira porodičnu medicinu, ali mu je, očigledno, fotelja važnija.

asmir-lepuzanovic-11

Lepuzanović: Fotelja važnija

Još je čudnija odluka SDA da umjesto najavljivanog Huseina Rošića, skorog doktora tehničkih nauka, koji slovi kao popularan i moderan političar, u prvi plan stavi potpuno nepoznatog Adisa Muharemovića, asistenta na Ekonomskom fakultetu u Bihaću.