CRNA HRONIKA

SARAJEVO Turčin starici slomio vilicu, izbo je nožem i sjekao joj prste

Potvrđena optužnica protiv Erdžana Ustunsoja

A. KAPO

31.1.2015

Kantonalno tužilaštvo je podiglo, a Kantonalni sud u Sarajevu je potvrdio optužnicu protiv državljanina Turske Erdžana Ustunsoja (Ercan Ustunsoy, 25), koji je optužen da je počinio krivično djelo razbojništvo. Na teret mu se stavlja da je 2. septembra prošle godine pretukao i opljačkao Fatu Saljević (84) iz Foče u njenoj kući u ulici Osik u sarajevskoj općini Ilidža.

Stiskao joj vrat

Tužilaštvo je, ujedno, uputilo prijedlog za produžavanje pritvora, koji istječe 2. februara. Odluka o pritvoru nije bila donesena do zaključenja ovog izdanja “Dnevnog avaza”.

Prema optužnici, Ustunsoj je u kuću Saljević došao sa A. P. (13), koja je prethodno telefonom pozvala staricu i pitala može li doći na kafu. Saljević je kazala da dođe. Nakon što ih je Saljević pustila u kuću, uslijedio je horor. Turčin je više puta nožem udario Saljević u predjelu leđa, usljed čega se nož polomio. No, on se nije zaustavio. Uzeo je, naime, drugi nož sa crnom drškom i oštricom od 15 centimetara te je nastavio ubadati nesretnu ženu u predjelu leđa i prsa. Istovremeno ju je rukama stiskao u predjelu vrata.

Saljević je tom prilikom zadobila više teških tjelesnih povreda, i to u vidu tri ubodne rane, od čega su dvije u predjelu grudnog koša, a jedna u predjelu vrata. Osim navedenog, starica je zadobila prijelom rebara s lijeve strane, nagnječenje tkiva pluća s desne i lijeve strane, prijelom lijeve lopatične kosti te otvoreni prijelom donje vilice. Nasilniku ni to nije bilo dovoljno pa je starici nožem sjekao prste, usljed čega je zadobila posjekotine prsta desne šake.

razbojnistvo-osik

Kuća starice u kojoj se dogodilo razbojništvo

Polijevanje kafom

Ono što ovom slučaju daje posebnu težinu i što je dodatno šokiralo bh. javnost jeste činjenica da je maloljetnica aktivno učestvovala u krvavom razbojništvu. Ona je, naime, donijela iz kuhinje džezvu punu vrele kafe. Turčin je kafom polio Saljević po glavi, zbog čega je zadobila i lakše opekotine u predjelu lica i usana.

Razbojnik je, na koncu, ispremetao stvari po kući te je ukrao 200 eura i skoro 150 KM, nakon čega je sa maloljetnicom pobjegao u nepoznatom pravcu. Ipak, četiri dana nakon razbojništva, 6. septembra 2013., identificiran je i strpan iza rešetaka.