NAUKA

Jedanaestogodišnjakinja iz Čepina, toliko posebna i predivna, živi sa samo pola srca

"Zahvaljujemo Bogu što je naša Ana toliko savjesna"

(A. Vr.)

31.1.2015

Iako se na prvu nimalo ne razlikuje od svojih vršnjaka, 11-godišnja Ana Jerković iz Čepina prilično je posebna djevojčica.

Ona je, naime, rođena samo s lijevom stranom srca, ali unatoč tomu vozi bicikl, pliva, ide na taekwondo, slika i odlična je učenica petog razreda, piše “Glas Slavonije“. A na toj lijevoj strani napravljene su dvije operacije.

“Naša Ana zapravo nema nikakvu dijagnozu, nego u liječničkim nalazima stoje deseci različitih pojmova. Laički rečeno, u lijevom dijelu srca, koji jedino ima, bilo je nedostataka koji su otklonjeni dvjema operacijama u austrijskom Linzu. Ondje su joj učinjene pretklijetke i klijetke na toj strani srca, a problem je što aorta nije na svome mjestu. Osječki su nam liječnici rekli da ovakav slučaj nisu imali u svojoj praksi”, kazala je njezina majka Mirela, priznajući da je sa suprugom Vladimirom Anu do treće godine života “držala pod staklenim zvonom”.

Ipak, tad su je odlučili upisati u vrtić, a danas čak i trenira taekwondo: “Trener je osmislio program prema kojem radim samo vježbe oblikovanja i tzv. forme. Nakon nekoliko vježbi malo se odmorim, a inače mi je taekwondo jako zabavan”, kazala je Ana, napominjući da želi nastaviti trenirati, ali i da jednoga dana želi postati i učiteljica razredne nastave.

"Iskreno, suprug i ja pitali smo se jesmo li gotovo zdravo dijete pustili na tako teške dvije operacije. Ipak, znamo da bi bez njih u jednom trenutku došlo do nepovratnog stanja. O transplantaciji ne razmišljamo, tim više što Ana ima tzv. status inverzus organa, odnosno oni nisu na svome mjestu, nego na suprotnim stranama u tijelu. Ali sve funkcionira i svakoga dana zahvaljujemo Bogu što je naša Ana toliko savjesna, zrela, a opet toliko različita od druge djece. Toliko posebna, predivna”, zaključuje mama Mirela.