BIH

Imenovanje čelnika odgođeno do daljnjeg

Dom naroda FBiH usvojio odluku o privremenom finansiranju

A. Du.

31.1.2015

Imenovanje predsjednika i dva potpredsjednika FBiH jučer je na sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta odgođeno do daljnjeg, i to zbog nedovoljnog kapaciteta koalicionih partnera SDA, HDZ BiH i DF da predlože kandidata iz Kluba Srba. Predsjedavajuća Doma Lidija Bradara (HDZ BiH) izjavila je da bi do imenovanja moglo doći naredne sedmice.

No, predsjednik Kluba Srba i potpredsjednik SDP-a Slaviša Šućur jučer je u izjavi za medije nakon sjednice dao do znanja da njegova stranka, koja ima čak šest delegata u ovom klubu, ne mora nužno podržati imenovanje bilo čijeg kandidata.

On je, na upit novinara "Avaza", rekao da je jedno od mogućih rješenja da delegati SDP-a daju svoje potpise kako bi na sjednici bio predložen kandidat, ali to ne znači da će njegova stranka podržati i imenovanje potpredsjednika FBiH iz reda Srba.

- Vidjet ćemo šta će odlučiti Glavni odbor SDP-a. Pokazuje s, međutim, da proces formranja vlasti, ipak, nije zapeo samo u FBiH, jer u dosta kantona još nisu formirane vlade, a tamo nema nikakvih prepreka - kazao je Šućur.

Slaviša Mihajlović, srpski delegat iz SNSD-a, rekao je da bi i njegova stranka mogla imati kandidata.

- Očito je da su oni koji čine parlamentarnu većinu, u nastojanju da brzo formiraju vlasti, zaboravili, pa čak i zaobišli Klub Srba - kazao je Mihajlović.

Budući da još nema budžeta, na sjednici je usvojena odluka o privremenom finansiranju Federacije za prva tri mjeseca. Odluka je teška 421,8 miliona KM.

Također, usvojene su i izmjene Zakona o budžetima radi finansiranja Mostara, koji godinama nema gradsku vlast. Jučer je na sjednici Doma naroda verificiran mandat srpskom delegatu Željku Mirkoviću (SDP), koji nije prisustvovao prošlom zasjedanju.