CRNA HRONIKA

Identifikovani napadači na dr. Ibrahima Zukića

Nakon istrage

O. Mujkić

31.1.2015

Policajci Uprave policije MUP-a Tuzlanskog kantona, radeći na rasvjetljavanju krivičnog djela fizičkog napada na dr. Ibrahima Zukića, identifikovali napadače i njihovog nalogodavca. Radi se J.B. (28), A.S. (26) i B.B. (19), svi iz Tuzle.

Oni se sumnjiče da su u utorak, 27. januara oko 17.50 sati u haustoru stambeno-poslovne zgrade “Papagajka” u centru Srebrenika fizički napali dr. Ibrahima Zukića, predsjednika Kluba vijećnika SDA u Općinskom vijeću Srebrenik i potpredsjednika Općinskog odbora SDA Srebrenik. Kako ističu u MUP-u Tuzlanskog kantona,  J.B.  A.S. su privedeni u prostorije Policijske stanice Srebrenik radi kriminalističke obrade, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo nasilničkog ponašanja, a slobode je lišen i B.B. zbog postojanja osnovane smunje da je bio saučesnik u izvršenju navedenog krivičnog djela.

Radeći na rasvjetljavanju ovog krivičnog djela, policajci su izvršili i kriminalističku obradu nad F.I. (54) iz Srebrenika zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo  saučesništva, podstrekavanja i pomaganja u izvršenju napada na dr. Zukića.

Kao što smo već pisali napad na dr. Zukića dogodio se u haustoru zgrade u kojoj se nalazi njegova privatna ginekološka oridancija. Pomenuta trojica osumnjičenih su ga presrela na stepeništu dok je čekao svoju suprugu koja je ostala da zaključa vrata ginekološke oridanice. Tom prilikom su mu zadali više udaraca u predjelu glave, a nakon što se dr. Zukić pribrao i uspio odbraniti od papada spriečivši njihovu namjeru da ga obore na patos, napadači su pobjegli u pravcu zelene pijace. Kako ističu u MUP-u Tuzlanskog kantona u toku su aktivnosti na dokumentovanju ovog krivičnog djela,  nakon čega će protiv napadača i njihovog nalogodavca biti podnesen izvještaj Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona.

U srebreničkoj javnosti već su se pojavile špekulacije da iza ovog napada stoji jedna od suparničkih političkih stranaka, ali u MUP-u Tuzlanskog kantona do okončanja istrage ne žele ni potvrditi niti demantovati navedene špekulacije.

Ni sam dr. Zukić, koji je prilikom napada zadobio samo lakše tjelesne povrede, ne želi nagađati ko bi mogao stojati iza ovog napada, navodeći da ga fizički nasrtaj i skoro jednogodišnje prijetnje neće spriječiti u njegovom političkom djelovanju.