NOGOMET

Australija osvojila Azijski kup

Nakon produžetaka slavila nad Južnom Korejom

Autor:(D. K.)

31.1.2015

Australija je je nakon produžetaka u Sydneyu rezultatom 2:1 (1:1) pobijedila Južnu Koreju i došla do prvog naslova azijskog prvaka.

U prvom su poluvremenu obje ekipe imale nekoliko prilika. Kod Australije su najbliže golu bili Jedinak u osmoj minuti, kada je iz slobodnjaka sa 25 metara pucao malo preko prečee, te Cahill u 25. minuti, kada je njegovu bombu sjajno skinuo golman Južne Koreje.

Južna Koreja je pokušala preko Tae-Hwi Kwaka, ali je njegov pokušaj glavom prošao pokraj lijeve stative. U samo dvije minute razmaka Heung-Min Son je imao dvije sjajne prilike. Najprije je u 37. minuti pucao malo iznad prečke, a pokušao je i minutu kasnije, ali mu je ovog puta odbrana blokirala udarac.

Australija je u 45. minuti došla do gola. Odličan pogodak s nešto više od 20 metara postigao je Massimo Luongo.

Bio je to prvi gol koji je Južna Koreja primila nakon 525 minuta na Azijskom kupu, piše Goal.com.

U nastavku su obje ekipe imale po jednu dobru priliku, ali je do novog pogotka uspjela doći samo Južna Koreja. U prvoj minuti sudijske nadoknade Koreja je uspjela izboriti produžetke. Lijepo je dodavanje saigrača ispratio Heung-Min Son, te je pospremio loptu u mrežu uz lijevu stativu.

Pobjednički pogodak, jedini u produžecima, postigao je James Troisi u 105. minuti igre. Dočekao je odbijenu loptu koju je pospremio u mrežu.

Australija je ovom pobjedom postala prvi domaćin koji je osvojio titulu prvaka Azije. Posljednji kome je to uspjelo je Japan 1992. godine.

Podsjetimo, Australija je do finala došla pobjedom nad Ujedinjenim Arapskim Emiratima, dok je Južna Koreja bila bolja od Iraka.