BIH

Održana komemoracija uglednoj i istaknutoj bh. glumici Viktoriji-Vikici Stefanović

U Narodnom pozorištu Tuzla

M. Ahmedić

31.1.2015

U Narodnom pozorištu Tuzla danas je održana komemoracija uglednoj i istaknutoj bosanskohercegovačkoj glumici Viktoriji-Vikici Stefanović, koja je nakon duže bolesti preminula u 89.godini života.

Svima će ostati u sjećanju kao vrsna glumica, koja je igrala desetine predstava, te je svoju četrdesetgodišnju karijeru okončala predstavom "Gospođa ministarka”.

Na komemoraciji je o glumačkoj karijeri Stefanovićeve govorio tuzlanski književnik Nijaz Alispahić i Vlado Kerošević, dekan Akademije dramskih umjetnosti u Tuzli.

- Ispraćamo veliku glumicu i prisjećamo se vremena kakva su bila prije trideset godina, a Viktorija Stefanović je epos u ovoj priči. Nešto što smo voljeli i što je dignitet teatarske igre i Tuzli i u BiH. Odigrala je toliko značajnih uloga koje se ne mogu sve pročitati, to je svjetski repertuar. Ona je naša kontesa teatra - kazao je Alispahić.

Kerošević je istaknuo da je ova ugledna bosanskohercegovačka glumica zračila talentom, senzibilitetom i ljubavi u igri i za igru.

- Cijeli život je bila zaigrana, a svima nama je služila kao uzor u  svemu lijepom. Učili smo od nje, bili inspirisani njenim kreacijama i slijedili. Igrala je na sceni u skladu sa svojim vremenom i sa nama, na nju smo ponosni - kazao je Vlado Kerošević, dekan Akademije dramskih umjetnosti u Tuzli.

Na kraju je kazao da glumci i kada se sa svojim životom rastaju, oni sa svojom glumom ostaju i poslije smrti, kako kaže, u sjećanju i u pamćenju svoje publike.

Poslijednji ispraćaj glumici Viktoriji-Vikici Stefanović bit će ispred Komemorativnog centra Tuzla u 13 sati, a sahrana će biti obavljena na Ateističkom groblju Trnovac.