GLOBUS

Na istoku Ukrajine za 24 sata poginulo 15 vojnika

Najteži dnevni bilans za ukrajinsku vojsku nakon početka sukoba prije devet mjeseci

Autor:Fena

31.1.2015

Petnaest ukrajinskih vojnika je poginulo, a 30 povrijeđeno za 24 sata na separatističkom proruskom istoku, što predstavlja najteži dnevni bilans za ukrajinsku vojsku nakon početka sukoba prije devet mjeseci.

- Petnaest vojnika je poginulo u posljednja 24 sata i 30 ih povrijeđeno na cijeloj liniji fronta - rekao je ministar odbrane Stepan Poltorak na konferenciji za novinare.

Ovo saopćenje dolazi dok je na pomolu novi ciklus mirovnih pregovora u subotu u Minsku između Kijeva i proruskih separatista, uz učešće ruskih predstavnika i OSCE-a.

Gubici su se dogodili naročito u separatističkoj regiji Lugansk i u blizini Mariupolja, strateške luke na obalama Azovskog mora, precizirao je ministar.

Najmanje 30 civila je izgubilo život u Mariupolju prije sedam dana u bombardovanju jedne gusto naseljene četvrti, koje Kijev i OSCE pripisuju proruskim separatistima.

Ovaj napad je povećao strahove od pobunjeničke ofanzive na ovaj grad od pola miliona stanovnika, čije bi osvajanje omogućilo da se napravi kopneni koridor između Rusije i Krima, pripojenog u martu.