BIH

Radojičić: Neizvjesno je kada će biti završeno formiranje državne vlasti

U Banjoj Luci sjednica Gradskog odbora SNSD-a

V. S.

31.1.2015

Potpredsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Igor Radojičić ocijenio je danas u Banjoj Luci da je neizvjesno kada će biti završeno formiranje nove vlasti na nivou BiH. On je uoči zasjedanja Gradskog odbora stranke rekao i to da će biti vrlo teško da ta vlast funkioniše, ako se, kako navodi, uopšte i formira.

Nema kapaciteta

- Potpomognuti, između ostalog, i nekim krugovima sa strane, stranke koje su napravile taj sporazum su vrlo rano izašle sa stavom, ali nemaju kapacitet da to urade, počevši od kantona u kojima je jako velika zbrka..., preko Federalnog parlamenta u kojem su zaboravili da postoje Srbi kao konstitutivni narod i ne mogu da provedu ništa gdje DF pretenduje da uzme sve srpske pozicije s jednim srpskim delegatom, pa do nivoa BiH gdje postoji više zapleta - rekao je Radojičić.

Kada je riječ o  Zakonu o javnom redu i miru u RS-u, kojim se pod javnim mjestom tretiraju i društvene mreže, Radojičić je upozorio da taj zakonski akt ima ozbiljan problem između onoga što piše u tekstu Prijedloga i članova zakona, kao i obrazloženja zakona.

Ograničavanje slobode

- Mislim da niko nema namjeru da ograniči Ustavom zagarantovanu slobodu govora, ali društvene mreže jesu i prostor na kojem je puno onoga što se naziva govor mržnje, poziv na nasilje...mada, sve to nije predmet ovog zakona  dodao je on.

Odlučno je odbacio medijske špekulacije da odlazi iz SNSD-a, kao i to da su narušeni međuljudski odnosi u stranci. Ponovio je stav da je analiza člana Izvršnog odbora SNSD-a Rajka Vasića "jako dobra analiza problema unutar i oko SNSD-a", ali da nema namjeru da javno i pojedinačno objašnjava te stavove.