BIH

Ispitati aferu “Bobar banke”

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić

V. S.

31.1.2015

Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić izjavio je danas na konferenciji za novinare u Banjoj Luci da Slavica Injac, direktorica Agencije za bankarstvo Republike Srpske (RS), treba biti smijenjena, a Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) RS i nadležna tužilaštva trebaju provesti istragu u slučaju likvidacije "Bobar banke".

Fiktivno zaduživanje

- U postupku likvidacije, svi koji su podigli kredite u ovoj banci i uredno otplaćivali, imaju sada problem što im se blokiraju računi u drugim bankama i traži naplata preostalog duga. Pored toga, radnici su fiktivno zaduživani - naglasio je Čavić, napominjući da će na sjednici entitetskog parlamenta 3. februara tražiti raspravu o ovoj temi.

Zakon o javnom redu i miru RS, koji je izazvao dosta polemike, a koji će također 3. februara biti na sjednici Narodne skupštine RS, tvrdi nelogičan je i treba da se povuče s dnevnog reda, jer je prošlo više od sedam mjeseci od nacrta do rasprave, što nije u skladu s poslovnikom Narodne skupštine RS.

Izjava dobra

Podržao je potpisivanje Izjave Predsjedništva BiH, cijeneći da je to ulaznica u proces teških reformi koje slijede BiH, a u kojima, kako je izrazio nadu, neće izostati podrška EU.

Čavić je danas pozvao sve u BiH koji mogu da stanu u odbranu odluke da se Ukrajini ne izveze naoružanje iz naše zemlje, podsjećajući na potencijalne opasnosti ukoliko se od te isporuke ne odustane. Istovremeno, za resornog ministra Borisa Tučića, koji je nedavno podnio ostavku uz obrazloženje da nije želio potpisati izvoz naoružanja, Čavić je rekao da to nisu motivi ostavke, već izbjegavanje odgovornosti i činjenica da se treba imenovati za šefa kabineta predsjednice Vlade RS.

- Mi ovoj ozbiljnoj priči nismo dali zvaničnu političku podršku, zašto bismo onda logističku. BiH je imala građanski sukob, unutrašnji rat i barem mi znamo šta to znači, znamo da ne treba da se svrstavamo ni na čiju stranu na ovakav način - rekao je Čavić, dodajući da je njegov stav identičan i po pitanju svih koji iz BiH odlaze na strana ratišta.