BIH

SDP neće blokirati imenovanje potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda

Sjednica GO SDP BiH

Autor:A. HADŽIĆ

31.1.2015

U Tuzli je u toku Druga sjednica Glavnog odbora (GO) SDP BiH. Pred članovima GO-a je obiman dnevni red od devet tačaka, među kojima je posebno zanimljiva Informacija o radu Predsjedništva SDP-a od 20.12.2014. do 31.01.2015. godine.

U prijedlogu materijala za 2.sjednicu Glavnog odbora SDP-a BiH, održanoj jučer  u Tuzli   našle su  se i odluke o imenovanju tri savjeta SDP-a

Za predsjednika Savjeta za razvoj SDP BiH izabran  je Karlo Filipović,  za predsjednika Savjeta za ekonomski razvoj SDP-a izabran  Anto Domazet, dok je na čelo Savjeta za strategiju i razvoj društva i države izabran Zlatko Lagumdžija. Sva tri predsjednika savjeta izabrani su bez oprečnih diskusija. .

Na spisku članova ovog Savjeta na čijem čelu je Lagumdžija,  između ostalih,  nalaze se Muhamed Budimlić, Nediljko Bilić, Ensad Karić, Ivo Komšić, Elvedin Grabovica,  Svetozar Pudarić, ali i Senadin Lavić aktuelni predsjednik BZK  „Preporod“. Saznajemo da  je Glavni odbor , izjašnjenje o članovima sva tri savjeta ostavio za  februarsku sjednicu Glavnog odbora.

U izjavi za medije pred sami početak sjednice, Slaviša Šućur, predsjedavajući Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH, nije mogao precizirati kakav će stav danas zauzeti članovi GO po ovom pitanju, ali je naglasio da će se sigurno o svemu ozbiljno raspravljati.

- Nije ovdje stvar podrške kandidatu DF-a, nego, jednostavno, eventualne mogućnosti da GO da odriješene ruke Predsjedništvu SDP-a i delegatima u Domu naroda da mogu, na osnovu vlastite procjene, eventualno, pomoći da se razriješi ova pat pozicija u kojoj se nalazi Federacija. Naime, vi možete dati ljudima potpise, a da im ne date podršku. Ono što nikako ne očekujem je da će SDP ući u vlast na bilo kakav način - kazao je Šućur.

Raspoloženje članova GO-a o pitanju podrške SDP-ovih delegata izboru potpredsjednika Federacije pred početak sjednice bilo je različito.

Hakija Meholjić smatra da SDP treba biti opozicija i da ne treba niko od njih "tražiti pomoć" da formira vlast, jer isti ti koji mole za pomoć su mnogo puta do sada bili "nepošteni i nekorektni prema SDP-u".

- Meni je stalo da se što prije formira vlast i da ona bude dobra. Ne želim da se ova situacija kakva je sada u Federaciji delegira kao krivnja SDP-a. Je li zato što ne mogu da izaberu potpredsjednika Federacije sada treba da bude kriv SDP, pitam vas? U svemu ovome ja ozbiljno sumnjam u dobre namjere HDZ-a i volio bih da moje sumnje ne budu opravdane. Zato, onog trenutka kad se formira vlast na državnom nivou i u svim kantonima i HDZ dokaže da ima dobre namjere ja sam zato da SDP u roku 24 sata da podršku da se izabere potpredsjednik Federacije, nije važno iz koje stranke bio. Sve u suprotnom sam protiv i zato ću danas glasati protiv - odlučan je Meholjić.

Pred sam početak sjednice pojavio se i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić. Na pitanje da li će SDP podržati izbor potpredsjednika Federacije iz reda srpskog naroda, Nikšić je odgovorio da očekuje da će "GO, kao i uvijek, donijeti odluku koja je u interesu građana BiH".

Inače, Nikšić je kazao da će u narednom periodu, osim priprema za održavanje redovnog kongresa, biti i realizacija kongresne obaveze "na objedinjavanju ljevice u BiH". Na pitanje našeg novinara "ko je ljevica u BiH", Nikšić nije mogao precizno da odgovori.

Inače sjednica GO SDP-a, koja se održava u tuzlanskom Hotelu "Tuzla", zatvorena je za javnost.