GLOBUS

U neredima ljevičara povrijeđeno šest policajaca

U Beču uhapšene 54 osobe

Fena

31.1.2015


Ovogodišnji protesti ljevičara protiv "Bala akademika", koji okuplja desničarske studentske organizacije i političare, sinoć su u Beču protekli mirnije nego lani, ali je ipak došlo do sukoba sa policijom u kojima je povrijeđeno šest čuvara reda.

Austrijska policija je saopćila da su povodom "Bala akademika" bila prijavljena 23 protesta, od kojih je 10 bilo zabranjeno na osnovu zakona o pravu na okupljanje.

Oko 5.000 ljudi marširalo je, većinom mirno, kroz centar grada u okviru odobrenih protesta. Ljevičari, iako je glavni protest zabranjen, okupili su se u gradu kako bi demonstrirali protiv ovog bala i desnice. Oni su akcijama blokade pokušavali da spriječe goste bala da dođu do palate Hofburg, gdje je bal održavan.

Prve demonstracije protekle su mirno, ali je, tokom večeri, došlo do "koškanja" sa policijom. Prema saopćenju policije, bilo je pojedinačnih bacanja pirotehničkih sredstava.

Ulazak gostiju bala mogao je biti osiguran, dodaje policija u saopćenju, ukazujući da nije povrijeđena niti jedna osoba koja je posjetila ovu manifestaciju. U pojedinim dijelovima centra Beča, međutim, učesnici protesta blokirali su ulice koje vode do palate, a bilo je i vandalskog ponašanja.

Policija je uhapsila 54 osobe i podnijela oko 150 prijava i kazni zbog kršenja zakona. Na više mjesta su demonstranti pokušali i da probiju postavljene barikade, a prema policiji, bušili su i gume na parkiranim vozilima. Zaplijenjeno je 58 zabranjenih predmeta - oružja, pirotehničkih sredstava, noževa, narkotika.

Šest policajaca, kako se navodi u saopćenju, zadobilo je povrede na dužnosti.

"Bal akademika" osiguravalo je oko 2.500 policajaca, koji su oko palate Hofburg napravile zonu zabrane pristupa.