BIH

Fatihom i cvijećem prisjetili se Nurije Nurke Kličića

Cazin -11 godina od smrti Nurije Kličića

S. J.

31.1.2015

Povodom jedanaeste godišnjice od smrti Nurije Nurke Kličića, osnivača i prvog predsjednika Saveza za sport i rekreaciju invalida općine Cazin i Tekvando kluba "Bosna Đemo", predstavnici pomenutog saveza i kluba posjetili su njegov mezar u cazinskom naselju Kličići, gdje su položili cvijeće i proučili Fatihu i Jasin pred njegovu dušu. Na taj način nastoje oteti od zaborava uspomenu na rahmetli Nuriju, njegov višegodišnji rad i djela, kojima je ostavio neizbrisiv trag i zadužio cazinski sport u cjelini.

polaganje-cvijeca

Foto: Avaz (Polaganje cvijeća na Nurkin mezar)

- SSRI Cazin neće zaboraviti lik i djelo Nurije Nurke Kličića, koji je dao veliki doprinos za razvoj sporta, invalidnog prije svega, ali i validnog u našoj općini, pa i šire. Malo smo razočarani, što je i ove godine, na obilježavanje godišnjice Nurkine smrti došao mali broj ljudi, iako je on imao veliki broj prijatelja. Mi ćemo nastojati sačuvati sjećanje na ovog plemenitog čovjeka, koji nas je svojim radom sve zadužio - rekao je Mirsad Nuhanović, sekretar SSRI Cazin.

Nurija Nurko Kličić umro je 30. januara 2004. godine u 36. godini života. U toku agresije na BiH napustio je posao u Sloveniji i došao braniti svoju domovinu, gdje je 1993.godine, prilikom izvršavanja borbenog zadatka, teško ranjen i u svojoj 25. godini postao je stopostotni ratni vojni invalid - paraplegičar.

fatiha

Foto: Avaz (Fatiha na mezaru u Kličićima)

S obzirom na to da je prije rata trenirao tekvando u Sloveniji i bio majstor ovog sporta, još u ratnom periodu formirao je u Cazinu TKD "Bosna Đemo", koji je začetnik tekvandoa u USK.

Invalidska kolica ga nisu spriječila da se nastavi baviti sportskim aktivnostima. Bio je član reprezentacije BiH u košarci u kolicima, predsjednik TKD "Bosna Đemo" i SSRI Cazin, potpredsjednik Sportskog saveza općine Cazin i selektor Tekvando reprezentacije BiH po ITF verziji.

On je u znak sjećanja na poginulog saborca i klupskog kolegu - rahmetli Džemaludina Đemu Mašića, pokrenuo tekvando turnir u Cazinu, a uspostavio je i uspješnu saradnju sa bh. dijasporom u Švicarskoj, koja traje i danas.