BIH

Saobraćaj se odvija po pretežno mokrom i zasniježenom kolovozu

Otežano saobraćanje na dionici M-17 Potoci-Mostar

Fena

31.1.2015


Prema prikupljenim informacijama, saobraćaj se ovoga jutra odvija po pretežno mokrom i zasniježenom kolovozu.

Na ugaženi snijeg upozorava se na dionicama u višim planinskim predjelima, a izdvajaju se putni pravci: Bugojno-Kupres-Livno, Glamoč-Mlinište, Gornji Vakuf-Prozor i Bihać-Bosanski Petrovac-Ključ. Dodatne poteškoće na dionici Kupres-Šuica pričinjava jak vjetar koji stvara sniježne nanose.

Zbog vode na kolovozu, otežano je saobraćanje na dionici M-17 Potoci-Mostar. Zbog snijega i jakog vjetra, obustavljen je saobraćaj za vozila čija ukupna masa prelazi 3,5 t na dionici regionalnog puta R-419 Mihalji-Blidinje.

Skreće se pažnja na učestale odrone kamenja na kolovoz, a izdvajaju se putevi: Zenica-Žepče, Prozor- Gornji Vakuf/Uskoplje, Bugojno-Novi Travnik, Mostar-Široki Brijeg, Crna Rijeka-Jajce, Turbe-Skender - Vakuf i Dobro Polje-Miljevina.

Ekipe putne službe intervenišu na svim putnim pravcima gdje je to neophodno, a apeluje se na vozače da vožnju prilagode uslovima na putu i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja.

RADOVI:

MAGISTRALNI PUTEVI:

M-4

Tuzla-Šićki Brod, u naselju Drežnik, u toku je sanacija kolovoza saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.
Simin Han-Kalesija (u Babajićima), zbog aktiviranja klizišta, obustavljen je saobraćaj.
 
M-6

Ljubuški-Čapljina, (na izlazu iz Ljubuškog) izvode se sanacioni radovi, saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila (postavljeni semafori).
 
M-16

Jajce- Banja Luka ( Lučina) zbog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno, jednom trakom.

M-17

Doboj-Šešlije, zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa do kraja godine dolazi do povremenih obustava saobraćaja svakog punog sata do 15 minuta (radnim danima) i subotom od 07 do 17 sati, a nedjeljom od 07 do 13 sati.
 
M-18

Tuzla-Bijeljina, u mjestu Požarnica (zbog klizišta) saobraća se usporeno-jednom trakom. U Seljublju je na snazi zabrana saobraćaja za vozila preko 3,5 tone.

Brod na Drini-Šćepan Polje-zabrana za vozila ukupne mase iznad 12 tona i duža od 8 metara.

REGIONALNI PUTEVI

R-403a Kamenica-Tržačka Raštela (u naselju Gata) zbog sanacije klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za vozila preko 30 tona (osim autobusa i cisterni za prevoz mlijeka).
 
R-413a Travnik-Galica, zbog sniježnih lavina potpuno je obustavljen saobraćaj.

KANTON SARAJEVO

-Zbog izvođenja neophodnih radova, izmijenjen je režim saobraćaja u ulici Branislava Nušića, saopćeno je iz IC BIHAMK-a.