BIH

Vjetar čupao stabla i skidao krovove

Oluja uzrokovala štete u bh. gradovima

E. D. A.

31.1.2015

Jako nevrijeme praćeno olujnim vjetrom jučer je nanijelo štete i uzrokovalo kvarove na elektromreži u više bh. gradova. Na području općine Živinice oluja koja je počela oko podneva i trajala nepun sat nanijela je štete na stambenim objektima, drveću i automobilima.

Bez povrijeđenih

Vjetar je čupao stabla i skidao krovove s kuća u živiničkim mjesnim zajednicama Podgajevi i Đurđevik.

- Utvrđivanje šteta još nije okončano i još ne možemo iznositi tačne podatke. U gradu i okolnim mjestima vjetar je nosio crijep s krovova, čupao stabla. Oštećena su tri automobila, kao i krov na zgradi OŠ „Đurđevik“. Zbog oštećene elektromreže neka mjesta ostala su bez struje - kazao je Enver Jukić, šef općinske Civilne zaštite.

U gradskoj zoni vjetar je rušio borove i kidao grane s drveća. Na haremu džamije Islamskog centra oborena je kapija, a srušena su stabla i u dvorištu OŠ „Višća“ i „Đurđevik“. U nevremenu nije bilo povrijeđenih osoba.

Olujni vjetar na području Srebrenice kidao je grane s drveća, čupao stabla u nekim dijelovima općine te skidao krovove s oronulih i devastiranih kuća u kojima niko ne živi.

zivinice-nevrijeme-1

Srušena kapija na haremu džamije Islamskog centra u Živinicama

Saobraćaj u prekidu

Zbog kvara na dalekovodu kod Vlasenice, u Srebrenici je jučer u više navrata nestajalo struje, a nastala je i veća šteta na zgradi OŠ "Kosta Todorović" u Skelanima, potvrdio nam je direktor škole Dragi Dragičević.

Načelnik Službe za zaštitu i spašavanje u općini Milići Branislav Novaković kazao je da su vatrogasci intervenirali na nekoliko lokacija gdje su polomljena stabla prepriječila puteve i prekinula saobraćaj. U vlaseničkoj Radnoj jedinici "Elektrodistribucije" saopćili su da je, zbog oštećenja na elektromreži usljed snažnog vjetra, oko 500 domaćinstava bilo bez struje.

U Hercegovini bez šteta

Iako su meteorolozi za područje Hercegovine najavljivali obilne padavine, u Trebinju situacija nije bila alarmantna, bez ugroženih područja u priobalju Trebišnjice. I u Civilnoj zaštiti u Bileći kazali su da kiša koja pada na tom području nije izazvala veće probleme i nema područja ugroženih vodom.