BIH

Agencija za reviziju privatizacije FBiH još nije ni počela s radom!

GODINU POSLIJE Dok bh. javnost svjedoči potresnim slikama opljačkanih radnika

A. DUČIĆ

31.1.2015

Dok bh. javnost svjedoči potresnim slikama prevarenih radnika uništenih tuzlanskih preduzeća te teških sudbina hiljada drugih širom naše države koji su, kao kolateralna šteta pljačkaške privatizacije, dovedeni na rub očaja, Agencija za reviziju privatizacije FBiH, koju je Federalna vlada SDA-SDP svojom uredbom osnovala prije skoro godinu, još nije ni počela s radom! 

Čeka se konkurs

Zanimljivo je da je Vlada FBiH nakon masovnih demonstracija građana 7. februara prošle godine požurila da pošto-poto formira ovu agenciju kako bi se stekao dojam da se nešto na ovom planu radi.

Međutim, Agencija, koju je tada pompezno najavljivao premijer Nermin Nikšić (SDP), i dan-danas ima samo jednog zaposlenog, a to je direktor Vedad Duraković!

Duraković, koji je imenovan u aprilu prošle godine, potvrdio je za “Avaz” da Agencija još ne može početi s radom “dok se u potpunosti ne okonča konkurs za prijem deset zaposlenih koji je raspisan 25. novembra”. 

On nam nije mogao dati odgovor na pitanje kada se može očekivati da Agencija konačno počne raditi.

- Svjestan sam ove naše zbilje, ali mi ne možemo početi raditi bez personala - istakao je Duraković.

vedad-durakovic

Duraković: Svjestan sam naše zbilje 

Na naš upit šta će biti prioritet ako i kada jednom Agencija profunkcionira, kratko je odgovorio da će se “pridržavati programa rada”.

Duraković, svakako, nije mogao odgovoriti ni na pitanje zašto se čak devet mjeseci čekalo na raspisivanje konkursa za prijem zaposlenika koji još nije ni okončan.

Također, ukoliko se pogleda dinamika rada Vlade u vezi s pokretanjem Agencije, stječe se dojam da se nikome i nije žurilo te da je sama ideja o njenom osnivanju, koja je rezultat masovnih protesta građana protiv loše vlasti, bila, ustvari, samo puko zamazivanje očiju narodu.

Prividan rad

Naime, nakon što je 13. februara 2014. donijela uredbu o organizaciji Agencije, Vlada je tek 24. aprila imenovala direktora. A onda se čekalo čak četiri mjeseca da se odobre početna sredstva za njen rad. Riječ je o 250.000 maraka koje su Agenciji 20. avgusta izdvojene iz tekuće rezerve Vlade.

Nepuni mjesec kasnije, a sedam mjeseci od osnivanja, Vlada se sjetila da ova agencija ne može biti neprofitna organizacija te je 10. septembra iz uredbe izbrisala ovu kvalifikaciju. Krajem novembra raspisan je konkurs, a pred sami kraj godine Vlada je donijela odluku o rebalansu finansijskog plana Agencije. 

Sve ovo neodoljivo podsjeća na prividni rad na osposobljavanju Agencije od koje ni nakon godinu još niko nema nikakve koristi.

Hronologija

februar 2014. Vlada FBiH donijela uredbu o organizaciji Agencije za reviziju privatizacije 

april 2014. Vlada FBiH imenovala direktora Agencije

april 2014. Vlada FBiH objavila spisak sumnjivo privatiziranih preduzeća, ali ništa nije učinila u vezi s tim 

avgust 2014. Vlada FBiH odobrila za rad Agencije 250.000 KM 

septembar 2014. Vlada FBiH izbrisala kvalifikaciju da je Agencija neprofitna organizacija

novembar 2014. Vlada FBiH raspisala konkurs za prijem deset zaposlenika, a koji još nije okončan

decembar 2014. Vlada FBiH donijela odluku o rebalansu finansijskog plana Agencije