BIH

Grk koji Evropu drži u šaci

LIČNOST SEDMICE Aleksis Cipras

G. MRKIĆ

31.1.2015

Grk Aleksis Cipras (Alexis Tsipras) unio je veliku dozu nesigurnosti na evropsku političku scenu, a pobjeda njegove stranke nemir na svjetsko tržište. Ciprasova stranka Siriza pobijedila je na vanrednim izborima u Grčkoj na obećanju da će preispitati aranžmane s međunarodnim kreditorima, po kojima Atina mora vraćati ogromne dugove i primjenjivati stroge mjere štednje. 

Domino-efekt

Ciprasova pobjeda nije nikakvo iznenađenje kada se zna mentalitet grčkog naroda, koji, kao i većina južnjaka, nije spreman štedjeti niti se odricati pogodnosti zarad “nekakvih” međunarodnih govora ili neuvjerljivih obećanja da će im u nekoj neodređenoj budućnosti biti bolje. 

Eventualno odbijanje Grčke da poštuje međunarodne ugovore značilo bi, između ostalog, njeno napuštanje eurozone. 

Oni koji ukazuju da Grčka čini samo mali dio ukupne evropske ekonomije, pa da stoga izlazak ove zemlje ne bi značio ništa za eurozonu, očito ne znaju ništa o savremenoj ekonomiji. 

Izlazak Grčke iz eurozone izazvao bi strahovit psihološki domino-efekt u evropskoj ekonomiji, sličan onome koji bi, recimo, eventualna nezavisnost Škotske od Velike Britanije ili Katalonije ili Baskije od Španije izazvala na političkoj sceni širom Starog kontinenta. 

Stoga se, bez imalo pretjerivanja, može reći da je Aleksis Cipras čovjek koji Evropu drži u šaci. Najviši evropski zvaničnici ovih dana održavaju seriju sastanaka s novim grčkim zvaničnicima kako bi saznali koje su njihove prave namjere i koliko daleko su spremni ići u odbijanju ranije potpisanih ugovora. 

Izborna retorika

Cipras je još prilična nepoznanica za Evropu, a i svojim izjavama nije do kraja otkrio sve karte. On je i nakon izbora kazao da će pregovarati o novim uvjetima s međunarodnim kreditorima, ali i da neće ulaziti u sukobe. 

Zvaničnici iz Brisela će se, tek nakon serije razgovora licem u lice s najmoćnijim čovjekom Atine, uvjeriti koliko je u njegovim predizbornim parolama bilo retorike, a koliko istinskih uvjeravanja koja će, po svaku cijenu, nastojati provesti u djelo.   

Historijska pobjeda

Cipras je rođen 28. jula 1974. godine u Atini. Na čelu radikalne ljevičarske partije Siriza je od 2009., a iste godine je postao i poslanik u državnom parlamentu. 

Na izborima u januaru ove godine vodio je svoju stranku do historijskog trijumfa, nakon čega je izabran za premijera Grčke.