BIH

Nakon marša na granicu sa EU, novi protesti ispred Vlade TK

Radnici „Aide“, „Dite“, „Konjuha“ i „Livnice“ opet prevareni

M. AHMEDIĆ

31.1.2015

Tuzlanski radnici „Aide“, „Konjuha“, „Dite“ i „Livnice“, koji su krajem prošle godine pješačili prema graničnom prijelazu u Orašju s namjerom da napuste BiH i uđu u Evropsku uniju, jučer su najavili proteste za ponedjeljak, 2. februara! Poručuju da su ponovo prevareni!

Odlazeći premijer

Razlog zbog kojeg ponovo izlaze na ulice je taj što im Skupština Tuzlanskog kantona nije dostavila zaključke o rješavanju njihovih osnovnih zahtjeva. Oni, između ostalog, traže isplatu druge socijalne pomoći za januar, kao i zaključak o pokretanju proizvodnje u fabrikama.

- Skupština TK trebala je do 25. januara dostavi zaključke o isplati druge socijalne pomoći u iznosu od 400 KM, kao i zaključak o pokretanju proizvodnje. Ali, to se nije dogodilo. Samo su poslali zapisnik o sastanku na kojem su obećali da će dostaviti ove zaključke. Zbog toga mi najavljujemo proteste za 2. februar ispred zapaljene zgrade Vlade TK - ističe Mevludin Trakić, predsjednik Sindikata radnika živiničkog „Konjuha“.

mevludin-trakic

Trakić: Obećali su nam (Foto: M. Ahmedić)

Naglasio je da je Lejla Ćatić, predsjednica Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH, održala sastanak s predstavnicima radnika. Potvrdila im je da su uspjeli jučer zakazati sastanak s predstavnicima Skupštine TK.

lejla-catic

Ćatić: Riješiti problem (Foto: M. Ahmedić)

- Pokušat ćemo još jednom s predstavnicima Skupštine, kao i Vladom, mirnim putem doći do rješenja. Bili smo na sastanku u Skupštini, ali nije prisustvovao odlazeći premijer TK Bahrija Umihanić, a kazali su da s njim moramo razgovarati, pa su nam zakazali sastanak s Umihanićem za nedjelju, 1. februar - podvukla je Ćatić.

Prvi zahtjev

Radnici poručuju da, ako im se bude garantiralo da će do naredne sedmice biti ispoštovan barem prvi zahtjev, a to je isplata druge socijalne pomoći u iznosu od 400 KM, proteste će odgoditi. U suprotnom, protesti će biti održani 2. februara.