KOLUMNE

Važan korak

Komentar dana

Amil DUČIĆ([email protected])

31.1.2015

Ako lideri najvažnijih stranaka potpišu prijedlog teksta izjave za EU, usaglašene prekjučer u Predsjedništvu BiH, a sve su najave da hoće, bit će to prvi važan korak naše države na novom evropskom putu koji nam se nudi.

Da je odbačena pisana izjava bh. političara kojom se obavezuju na poduzimanje konkretnih, a prvenstveno ekonomskih reformi u okviru procesa pridruženja EU, bila bi to svojevrsna katastrofa za našu državu. Ko zna bismo li dobili još jednu šansu ovog tipa.

Ovako je, mora se priznati, zahvaljujući ogromnom angažmanu i strpljenju EU, ali i konstruktivnoj ulozi opozicije, odnosno SNSD-a i SBB-a, prevaziđena prva blokada. Apsurdno je da je ona uopće i nastala, i to prije samog otpočinjanja ovog procesa.

Tek će, naime, ono što slijedi u okviru procesa pridruživanja Uniji, a što predstavlja izradu strategija i planova o reformama te njihovo implementiranje, biti pravi test za vlast, ko god je u konačnici bude činio.

Treba imati na umu da socioekonomske reforme i reforme pravosuđa te borbu protiv terorizma, u prvom redu, vodimo zarad vlastite budućnosti, pa tek onda radi priključenja EU.

Tako, međutim, nisu razmišljale dosadašnje vladajuće elite, koje su sve ove godine radile na ličnom bogaćenju, pa su BiH dovele na vrh evropske ljestvice po sistemskoj korupciji, a njene građane do kritičnog siromaštva.

Uprkos svemu, zvanični Brisel prag tolerancije prema BiH visoko je postavio, što dokazuje i novi obnovljeni pristup za članstvo naše države u EU. Dana šansa ovaj put, jednostavno, ne smije biti upropaštena.