GLOBUS

Grčki šef finansija: Odbijamo saradnju s međunarodnim kreditorima

Nova vlada ne želi pregovarati o uvjetima duga sa timom "trojke"

Redakcija

30.1.2015

Grčka odbija saradnju s međunarodnim kreditorima poznatim kao trojka i njihov program štednje, izjavio je u petak grčki ministar finansija Janis Varufakis nakon sastanka s Jeroenom Dijsselbloemom, predsjednikom grupe ministara finansija eurozone, prenijela je Hina.

"Odbijamo saradnju s tripartitnim povjerenstvom koje ne priznaje čak ni Europki parlament", izjavio je Varoufakis.

Varoufakisje, kako izveštava britanski javni servis BBC, rekao da Grčka neće da pregovara sa timom "trojke", koji čine predstavnici Evropske komisije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda, o uslovima grčkog paketa pomoći, već da bi prije vodila direktne pregovore sa liderima članica eurozone o otpisu više od polovine vrijednosti grčkog duga, prenio je Tanjug.

Predsjednik eurogrupe Jeroen Dijsselbloem upozorio je u petak novu lijevu vladu Aleksisa Ciprasa koja se protivi mjerama štednje da mora poštovati ugovore koje je Atina potpisala s evropskim partnerima.

"Zanemarivati te ugovore nije dobar put", rekao je predsjednik eurozone nakon susreta s novim grčkim ministrom finansija Janisom Varufakisom.

Zatražio je od Grčke da "utvrdi svoje stajalište da bi se moglo ići dalje".

Grčki ministar je ponovio da Grčka doista želi "dijalog" s Evropom, ali ne s "klimavim povjerenstvom, (delegacijom) trojke".

Dijsselbloem je u petak poslije podne doputovao u Atinu gdje se prvi put sastao s novom vladom Aleksisa Ciprasa, nakon pobjede njegove stranke radikalne ljevice Sirize na parlamentarnim izborima.

Prije razgovora s ministrom finansija, predsjednik eurogrupe se sastao s premijerom Ciprasom, potpredsjednikom vlade Joanisom Dragasakisom i sa zamjenikom ministra vanjskih poslova za međunarodnu trgovinu Euklidisom Cakalotosom.

Atinska burza koja se u petak ujutro otvorila u plusu, počela je u ranim poslijepodnevnim satima padati izgubivši gotovo 2 posto, a kamatna stopa na grčke obveznice ponovno je porasla iznad 10 posto.

Kako podsjeća britanski javni servis, Grčka je provela stroge mjere štednje u zamjenu za dobijanje 240 milijardi eura od "trojke" međunarodnih kreditora. Aktuelni program finansijske pomoći, u okviru kojeg je preostalo još 1,8 milijardi eura koje bi Grčka mogla da dobije ukoliko ispuni uslove koje su joj nametnuli kreditori, ističe 28. februara.

Prema podacima grčkog ministarstva finansija, Grčkoj ove godine dospijeva na naplatu dug u visini od 20 milijardi eura, navodi BBC.