GLOBUS

Više stotina djece spašeno iz ropstva u Indiji

Tjerali djecu da rade više od 16 sati sedmično

Srna

30.1.2015

Indijska policija spasila je više stotina djece iz ropstva tokom višednevnih racija u gradu Hajderabadu, izjavio je višerangirani policijski zvaničnik V. Satjanarajana.

Prema njegovim riječima, policija je tokom racija pronašla 120-oro djece, od kojih su neka bila bolesna, neuhranjena i traumatizovana.

"Djeca su imala hronična kožna oboljenja i bila su neuhranjena. Bila su pod jakim stresom i vidno su drhtala", kaže Satjanarajana, prenosi agencija "Frans pres".

On je istakao da su djeca držana u straćarama bez ventilacije i izložena štetnim gasovima.

Djeca su se požalila da su primoravana da rade po 16 časova bez pauze i da im je prećeno nasiljem i uskraćivanjem obroka ako se pobune.

Veliki broj djece prebačen je prošle godine iz siromašne indijske države Bihar nakon što su ih roditelji prodali krijumčarima za iznose između 80 i 160 dolara.

Policija je prošle sedmice pokrenula brojne racije na brojne radionice skrivene u uskim uličicama nakon dojave od aktivista za zaštitu prava djece i policijskih doušnika.

Satjanarajana je naglasio da je oko 220 djece spašeno prošle sedmice, kada je policija upala u slične radionice u južnom dijelu grada.

On je dodao da je uhapšen 31 krijumčar i da su optuženi za dječije robovlasništvo.